Tyrker som lægdommer

28-årige Fatih Tas fra Vejle er blandt de nydanskere, der frem til 2015 skal være lægdommer ved domstolene.

- Jeg så en annonce i avisen, hvor der stod, at det var et problem, at de fleste lægdommere var ældre danske mænd. Derfor opfordrede de specifikt unge med anden etnisk baggrund til at søge, og det gjorde jeg så, siger han.

Fatih Tas er uddannet erhvervsjurist og søn af tyrkiske forældre, og både hans uddannelsesmæssige og hans etniske baggrund var medvirkende til, at han ansøgte.

- I det område, hvor jeg bor i Vejle, er der rigtig mange med anden etnisk baggrund, og jeg er en af de få med en længere uddannelse. Mange af dem - både tyrkere, arabere og bosniere - har opfordret mig til at søge ind som lægdommer, fordi de føler, at jeg i kraft af min baggrund kan repræsentere dem, siger han.

Spørgsmål: Hvad kan du bidrage med, som en ældre dansk mand ikke kan?
- Jeg kan måske bedre forstå, hvad det er, der sker, hvis en mand med indvandrerbaggrund eksempelvis går amok over, at en eller anden kalder hans søster eller mor for prostitueret. En dansker ville måske bare grine ad det og vende ryggen til, men det kan man bare ikke gøre i en mellemøstlig kultur, siger han.

Fatih Tas understreger, at hans forståelse i eksemplet ikke er ensbetydende med, at han accepterer vold.
- Men frustrationen, der ligger til grund for volden, kan jeg måske bedre forstå, end etnisk danske lægdommere, siger han.