Hurtige netforbindelser tordner frem

Mona Blaschke Sandager, Løgumkloster, er blevet fibernet-kunde nummer 50.000 hos energiselskabet SE. Det er en milepæl for energiselskabet, der kan begynde at forrente bredbånds-satsning.

Andre elselskaber har tabt milliarder af kroner på fibernettet. Senest har Tre-For i Kolding nedskrevet 350 millioner på fibernettet.

SE har i modsætning til de øvrige selskaber opdyrket et marked, som andre ikke ville røre ved, nemlig landdistrikter og mindre byer.

Selskabet oplyser, at i 2011 lykkedes det SE at få 18.500 nye fiberkunder, og ikke mindst erhvervssalget blev styrket, med en vækst på 70 procent. Den udvikling fortsætter i år, hvor SE dagligt installerer cirka 100 nye kunder på fiberbredbåndet og hver måned indgår cirka 150 nye erhvervskontrakter.

Ved årets udgang forventer SE at have 60-65.000 fiberkunder, og dermed opnår SE en en markedsandel på næsten 35 procent af de mulige bredbåndsforbindelser i Syd- og Sønderjylland.

Energiselskabet regner med, at væksten bliver selvforstærkende.

- Vi skal i dag ikke forklare kunderne, at fiberbredbåndet er hurtigere og mere stabilt end kobbernettet, eller hvorfor vi, som energiselskab, sælger fiberbredbånd. Vi går i dag direkte i dialog med kunden om vores priser og service, som begge er områder, hvor vi er markedsledende, siger Lars Andreasen, koncerndirektør i SE.

Storforbrugere af data

Fibernettet har samme hastighed for up- og download, og kunderne har taget hastighederne til sig. Hver måned bruger SE?s fiberkunder cirka 70 GB data. Bredbåndskunder på kobbernettet bruger skønsmæssigt 12 GB data.

- Vi kan se ud af vores kunders forbrugsdata, at når de får mulighed for at udnytte de høje hastigheder, så gør de det også. I mange år har vi igen og igen hørt, at danskerne ikke har brug for de høje hastigheder, men vi kan i dag se, at tallene fortæller en helt anden historie, understreger Lars Andreasen.

SE har opjusteret nettets værdi med 191 millioner kroner. Selskabets net dækker 75 procent af forsyningsområdet.

Fibernettet er en bedre forretning for SE end el-nettet. Investeringen i fibernettet er betalt over 20 år, mens det tager 40 år at betale investeringer i el-nettet.

Kunde nummer 50.000 fik mandag foræret et nyt tv og opgraderet fiberforbindelse til 60/60 Mbit/s.