16.000 unge skal forsøge at ramme plet

Tusindvis af unge syd- og sønderjyske skoleelever skal i de kommende uger beslutte sig for, hvad de skal lave, når de er færdige i skolen til sommer. Et valg der kan være rigtigt svært.

Skal jeg på handelsskole, skal jeg vælge gymnasiet, eller er det helt rigtige for mig at gå i lære som tømrer? Muligheder er der nok af, men for mange unge er det et rigtigt svært valg.

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at næsten halvdelen af eleverne allerede i 8. klasse føler, at det er et stort pres at skulle vælge en ungdomsuddannelse.

- Når man begynder at tale om det allerede i 8. klasse, synes jeg, det er svært at finde ud af, hvad man gerne vil, siger Victor Juul Lange, der lige nu går i 10. klasse på Skanderup Efterskole.

Victor Juul Lange har sammen med godt 400 andre unge og deres forældre netop været til informationsmøde på IBC Kolding for at høre mere om de uddannelser, som de tilbyder.

Omkring 400 unge og deres forældre var til informationsmøde på IBC Kolding.
Omkring 400 unge og deres forældre var til informationsmøde på IBC Kolding.
quote

Når man begynder at tale om det allerede i 8. klasse, synes jeg, det er svært at finde ud af, hvad man gerne vil.

Victor Juul Lange, skoleelev

Her kan du blandt andet se, hvornår der er informationsmøder på de forskellige skoler i nærheden af dig.

De fleste ungdomsuddannelser holder informationsmøderne for at hjælpe de unge på rette spor. For ud over at mange føler det som et pres at vælge uddannelse, føler hver fjerde 8. klasses elev ifølge Danmarks Evalueringsinstitut også, at de ikke ved nok om de enkelte uddannelser.

Fem ting gør det svært

• Ikke at vide, hvad man vil: De unge oplever det generelt som et pres, at de står over for deres første store selvstændige valg. Og særligt de unge, der ikke ved, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge, oplever et stort pres.

 

• At vælge rigtigt første gang: Det er et udbredt perspektiv, at de unge presses af en frygt for at vælge forkert. Frygten skyldes ikke mindst de unges oplevelse af et komplekst uddannelsessystem, hvor de har svært ved at forstå regler og rammer, ikke mindst i relation til omvalg og videre uddannelsesmuligheder.

 

• Forældrenes forventninger: Nogle unge oplever forældres eksplicitte eller implicitte forventninger som et pres. De unge oplever hovedsageligt, at deres forældre forventer, at de får høje karakterer eller vælger en gymnasial ungdomsuddannelse.

 

• Karakterkrav: Karakterer presser de unge på forskellige måder. Både adgangskravene på ungdomsuddannelserne og tanker om det faglige niveau på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser kan opleves som et pres for de unge.

 

• Uddannelsesparathed: Det er en udbredt oplevelse blandt de unge, at uddannelsesparathedsvurderingen giver anledning til bekymring, da den har direkte indflydelse på deres adgang til de forskellige ungdomsuddannelser. 

Efter lange overvejelser har Victor Juul Lange taget sin beslutning om, hvad han skal lave efter sommerferien. Her starter han på HHX-uddannelsen på IBC Kolding.

Fra januar kan du begynde at lave din ansøgning på www.optagelse.dk. Du kan angive op til fem prioriterede uddannelsesønsker. Din ansøgning skal være underskrevet af dine forældre senest 1. marts. 

Læs hele rapporten fra Danmarks Evalueringsinstitut her