TV SYD opklarer hortensia-tyverier

TV SYD er måske med til at opklare flere hundrede tyverier af friske topskud fra hortensia-planter. Meget tyder på, at det er fugle der er synderen. Og du kan være med til at skaffe beviset.

Bl.a. Bramming-egnen har været hærget af hortensia-tyve. Først troede politiet, at det var råvildt, som snuppede de friske skud. Så frygtede de, at det var unge mennesker, som røg plantedelene for at få en billig rus.

Ingen fodspor

Men vicepolitikommissær Henning Ravn fra Lokalpolitiet i Ribe undrede sig over, at der ikke var fodspor i sneen nogle af de steder, hvor de nye skud var hakket af. Derfor luftede han teorien om, at det er fugle der er synderen på jv.dk i dag.

Lærenemme

TV SYD har efterforsket sagen. Og noget tyder på, at TV SYD med et slag kan have opklaret flere hundrede "tyverier".

Naturvejleder Steen Heerup, Vejle Kommune, finder teorien interessant. Han peger på, at fugle i krage-familien - f.eks. råger og alliker - er særdeles lærenemme. Og hvis en krage eller en råge får smag for de friske topskud, kan de hurtigt brede sig.

Imod taler, at krage-fugle er store sorte fugle, som godt nok ofte huserer i de tidligere morgentimer. Men de gør mennesker jo også på denne årstid. Og så ville beboerne nok have bemærket dem?

Lille, men effektiv

Det med det lærenemme bekræftes af dr. scient Jørgen Mørup Jørgensen, som i dag er pensioneret fra Aarhus Universitet. Han finder også teorien om, at fugle er synderen, nærliggende.

- Men jeg vil gerne pege på småfugle som grønirsk. De spiser planter om vinteren, bl.a. hyben. Og de er utrolig effektive, så en lille flok på 10-15 fugle kan i løbet af ganske kort tid spise sig gennem topskuddene fra hortensia.

- Og fuglene er så små, at de ikke efterlader sig spor. De sidder o på selve planten, som de kun tynger ganske let ned. Der bliver altså ingen spor i sneen.

Tre-fire om dagen

Vicepolitikommissær Henning Ravn oplyser, at Syd- og Sønderjyllands Politi i øjeblikket modtager tre-fire anmeldelser om hærgede hortensia-planter...om dagen.

- Så lad nu være med at skrive alt for meget om det. Så kommer der endnu flere, siger Henning Ravn til TV SYD.

Tag et billede!

Men TV SYD kunne nu godt tænke sig at skaffe et håndfast bevis.

Derfor opfordrer TV SYD alle, som endnu har hortensia i haven, til at holde øje med, om det er "vingede tyve", der er på spil - og evt. tage et billede af dem.