Vil gerne tjekkes for brystkræft

Syddanske kvinder i alderen 50 til 69 år er de flittigste i landet til at møde op til brystkræftscreeningen. Det viser en ny landsdækkende opgørelse.

Flere end ni ud af ti af de syddanske kvinder, der var inviteret til at blive tjekket for brystkræft, tog imod tilbuddet i den anden nationale screeningsrunde, som nu er gennemført.

91,9 pct. mødte op

Dermed er de syddanske kvinder de flittigste til at møde op i mammografibusserne. Helt præcis mødte 91,9 procent af de inviterede syddanske kvinder op til undersøgelse, mens det kun er 81,0 på landsplan.

Det fremgår af 2012-årsrapporten om brystkræftscreening i Danmark, som regionsrådsmedllemerne blev orienteret om på regionsrådsmødet i dag.

Fire busser

- Den høje deltagerprocent i Region Syddanmark, tror jeg, hænger sammen med den måde, vi har organiseret sceeningstilbuddet på, siger Poul-Erik Svendsen (S), der er sundhedsudvalgsformand i regionen. Vi har fire busser, som kører rundt til 20 byer i regionen. Det betyder, at uanset hvor man bor i regionen, er der ikke langt til en screeningsbus. Nu ved jeg ikke præcist, hvordan man har organiseret det i andre regioner, men mig bekendt er der ingen andre regioner, der har så decentralt et tilbud.

Brystkræftscreening blev i 2007 indført som et tilbud til alle danske kvinder mellem 50 og 69 år, og anden screeningsrunde er netop afsluttet. I Syddanmark blev i alt 127.885 undersøgt.