Landsoldaten kommer ikke til fest

Fredericias vartegn, H. V. Bissens statue Landsoldaten, når ikke tilbage på sin plads til 6. Juli-festen.

Det indebærer, at den berømte statue for første gang må undværes ved den store markering af udfaldet 6. juli 1849.

Syg af rust

Landsoldaten anses for at være verdens første mindesmærke over den menige soldat. Det er snart syv måneder siden, at Landsoldaten blev løftet ned fra sin sædvanlige plads på Landsoldatpladsen. En revne i metallet afslørede, at statuen ikke var usårlig.

Undersøgelser har vist, at Landsoldaten er et flot stykke håndværk. Han er sat sammen af 20 stykker og er altså ikke støbt i et stykke, hvilket eksperter ellers har troet. Der er ikke noget galt med bronze-stykkerne, men alligevel har Landsoldaten været mere syg end først antaget.

Statuen er samlet med et stort antal skruer, nogle af jern og andre af bronze. Jernskruerne er rustet. De er meget vanskelige at skifte, og derfor trækker operationen ud.

Byens vartegn

Endnu er det for tidligt at sige, hvornår Landsoldaten kan vende tilbage, men han når det altså ikke til 6. juli-festen.

H. W. Bissens statue er den første, der er rejst for den ukendt soldat. Den har stået i 155 år, og den er Fredericias vartegn.

Konservator Louis Lange Wollesen fra Konservatorcentralen i Vejle fortæller, at problemet blev opdaget, da der skulle udføres en mindre reparation på statuen. En af de bøgekviste, han holdt i hånden, skulle fikses op.

Da kvisten skulle sættes fast igen på statuens hånd, blev det opdaget, at statuen var gået løs fra sit fundament. Der var risiko for , at den kunne vælte, og derfor blev det besluttet at tage den ned for at give den en hovedreparation.