Horsens har styr på dåserne

Dansk Retursystem roser borgerne i Horsens og glæder sig over de første erfaringer med en pantstation, der skal gøre det nemmere at indsamle dåser, så de ikke ender i naturen.

Horsens er kommet rigtig godt fra start, når det gælder om at aflevere brugte dåser på Pantstationen.

- Siden åbningen i marts er der blevet afleveret sække på Pantstationen hver dag, og vi kan allerede nu se, at antallet af indleverede sække er støt stigende. Horsens er rigtig godt med og slår på nuværende tidspunkt Høje Tåstrup, fortæller Inge Fisker, der er underdirektør i Dansk Retursystem A/S.

De to kommuner deltager i Dansk Retursystems forsøg, der opfordrer folk til at putte alle deres brugte pantede flasker og dåser i særlige pantstationssække og aflevere dem på Pantstationen.

Alt det man normalt putter i returautomaten kan fyldes i pantstationssækken og afleveres samlet på Pantstationen. Glas, plast og dåser kan blandes i samme sæk, også de dåser der er købt i tyskland. En elektronisk chip på sækkene sikrer, panten automatisk ryger ind på borgernes bankkonto.

Formålet med Pantstationen er at skåne miljøet og naturens ressourcer.

- Samtidig med at vi kan registrere flere sække i Horsens, oplever vi også, at flere og flere horsensianere afleverer tyske dåser, selvom de ikke får pant får dem. Vi er også rigtig glade for, at disse dåser genanvendes på denne måde i stedet for at havne i naturen eller i skraldespanden, siger Inge Fisker.

I takt med den stigende aktivitet på dåseafleveringsfronten har Dansk Retursystem nu valgt at udvide antallet af butikker, der sælger sækkene.

Forsøget med pantstationer evalueres i løbet af sommeren 2013.

Alle de tomme emballager, som Dansk Retursystem indsamler, bliver videresendt til oparbejdning, så de genanvendes til nye flasker, dåser og øvrige fødevareemballager.