Slår ikke jobs op i Danmark

Fagforbundet 3F kalder det forkasteligt, at jobs som bær- og frugtplukkere aldrig bliver slået op. Men producenterne foretrækker litauere og rumænere. De er mere arbejdsomme og stabile end danskere.

Fagforbundets melding preller helt af på producenterne. De mener nemlig, at de har prøvet danskerne... uden succes.

3F kritiserer

TV SYD har besøgt den økologiske jordbæravler Peter Schmidt i Duborg. Han mangler hvert år sæsonarbejdere til at plukke bær - og luge ud i rækkerne.

3F i Vestsønderjylland kritiserer, at Peter Schmidt ikke har søgt efter dansk arbejdskraft.

- Vi kan se, at han ikke har søgt hverken på Jobnet - eller via os, siger Lars Petersen, 3F Vestsønderjylland.

De 34 stillinger, som nu er alle besat, er udelukkende slået op på hans egen hjemmeside og markedsført på en messe i Rumænien.

Kan sagtens finde hjemmeside

-Udlændinge kan sagtens finde ud af det. Vi har haft 500-600 ansøgere til de stillinger, fortæller Peter Schmidt. Så det er altså muligt at finde en hjemmeside.

Peter Schmidts erfaringer med danske plukkere er ikke gode.

- Mange af dem synes ikke, at de skal arbejde så hårdt for at tjene lidt.

- Vi oplever også, at de kommer og så er det regnvejr en dag. Så gider de ikke. Eller også har de arbejdet her en uge eller 14 dage - og så skal de pludselig på sommerferie.

Kan ikke motivere

Mette Bock fra Liberal Alliancen er skuffet over 3F kritik.

- 3F ved godt, at de her jobs er der. Men hvis 3F skulle være en faglig organisation i et moderne samfund, så burde de rette deres søgelys mod deres medlemmer og sørge for at motivere dem til at gå ud og tage den her type jobs - i stedet for at kritiserer arbejdsgiverne.

Uacceptabelt

Hun mener ikke, at samfundet skal acceptere, at danskere ikke vil søge jobs som bærplukkere.

- Det er jo et fuldstændigt paradoks, at der er 115.000 udlændinge som i dag besætte danske arbejdspladser. Grunden er,a t det ikke har været muligt at motivere de ledige til at tage den her slags jobs. Og det mener jeg ikke er acceptabelt.