Biskop i demokratisk modvind

Den nye biskop i Haderslev Stift går sine egne veje og bringer sig selv i modvind. Kritiske bemærkninger bliver i dag gengivet af JyskeVestkysten, og en sag er allerede landet på kirkeministerens bord.

Biskop Marianne Christiansen blev indsat i sit nye embede den 12. maj ved en højtidelighed i Haderslev Domkirke. Noget af det første, hun skulle tage sig af, var udnævnelsen af en ny provst i Aabenraa. Hun ville have en kandidat fra Løgumkloster, hvor hun selv har arbejdet. Men provsti-udvalget og menighedsrådet ville have en anden kandidat. Det er udemokratisk, siger folketingsmedlem Flemming Damgaard Larsen (V). Han sendte en klage til kirkeminister Manu Sareen (R).

Efter reglerne

Ministeren så på sagen og henstillede, at biskoppen lavede en supplerende redegørelse for sin beslutning.Det ændrede ikke noget. Biskoppen stod fast.

- Sagen ligger fuldstændig efter reglerne, siger hun til JyskeVestkysten.

- En lidt mærkelig situation, siger formanden for provstiudvalget, Ib Krogh-Nielsen. Råd og udvalg peger på en person. Biskoppen har ret til at pege på en anden. Men man kan spørge, om det er demokratisk eller ej. Det synes jeg ikke, siger Ib Krogh-Nielsen til JyskeVestkysten.

Er det nu klogt?

Mette Bock, næstformand i Folketingets kirkeudvalg, undrer sig også og spørger, om det nu er klogt af en ny biskop at handle på den måde. Mette Bock (L) mener, det var uklogt af kirkenministeren at blande sig i en personale-sag.

JyskeVestkysten erfarer, at biskoppen vil have provste-stillingen i Aabenraa besat af teolog Gertud Yde Iversen, der er leder af kustmuseet Holmen i Løgumkloster. Menighedsråd og provstiudvalg i Aabenraa vil have sognepræst Eva Marie Løbner i Kliplev, erfarer JyskeVestkysten.

En provst er en præst og den øverste ansvarlige i sit provsti. Provsten leder provstiet i samarbejde med provstiudvalget, der har ansvar for at holde styr på menighedsrådenes økonomi og administration. Udvalget skal ud fra menighedsrådets budgetter fordele kirkeskatten, der bliver opkrævet i de forskellige sogne.