Landsby skal bane vejen for fremtidens energiforsyning

17 beboere i landsbyen Stenderup i Hedensted Kommune bliver en del af et levende laboratorium til afprøvning af fremtidens energiforsyning.

Fonden Insero har i de seneste måneder været på jagt efter 25 familier i et sammenhængende boligområde, der vil være med til at udvikle energi-teknologi, og valget er faldet på Stenderup. Her har foreløbig 17 familier meldt sig, og yderligere seks er velkomne til at hægte sig på.

De 25 familier bliver udstyret med alt fra solceller til elbiler, og deres energiforsyning bliver styret af et avanceret system, der kan sikre dem den billigste energi.

- Et levende laboratorium er en stærk måde at demonstrere nye teknologier og deres samspil på i praksis, da teknologierne bruges af ?rigtige mennesker? og indgår naturligt i deres dagligdag. På den måde kommer fremtidens brugere i centrum for innovationsprocessen, så ny viden og nye idéer til produkter og services udvikles på baggrund af et reelle behov, fortæller Jacob Vind, projektleder i Insero Live Lab.

Projektet skal løbe over to år, og i den periode skal familierne samarbejde med producenter og leverandører om at udvikle nye teknologier.

Det indgår i et samarbejde med en række partnere i hele Europa. Det samlede budget er på 143 millioner kroner.

Det europæiske projekt hedder FINESCE (Future Internet Smart Utility Services).

Insero udspringer af det tidligere forsyningsselskab Energi Horsens A.m.b.a.

- Projektets hjemmeside