Vind, olie og gas skaber arbejde

Region Syddanmark står bag en undersøgelse, der sætter antallet af nye job til 24.000 i de kommende seks år.

Undersøgelsen omfatter den danske off shore-branche - det vil sige den energi-produktion, der foregår ude på havet. Den nye analyse bliver offentliggjort i dag i dagbladet Børsen, og den viser, at olie- og gas-industrien skal bruge 14.000 nye folk, mens forventningerne for vind-branchen ligger på 10.000 flere medarbejdere i 2020.

Behov for teknikere

Børsen skriver, at det især bliver folk med tekniske færdigheder, som bliver efterspurgt - for eksempel ingeniører, elektrikere og smede.

Tidligere Dong-topchef Anders Eldrup, som er formand for brancheforeningen Offshorenergy.dk, er begejstret for de positive udsigter.

- Danmark har en unik chance her, og der er forventninger om betydelig vækst i de danske arbejdspladser på disse områder, siger han til Børsen.

- Vi har opnået en ledende position inden for hav-vindmøller, og det kan udnyttes. Her kan der ligge et vækst-eventyr for danske virksomheder, tilføjer Anders Eldrup.

Hvornår sker det?

Energi-direktør Thomas Rand i ingeniørselskabet Rambøl er enig i analysen, men han siger til Børsen, at det er usikkert, hvornår væksten i industrien begynder. Det er ikke givet, at det bliver om seks år. Opsætningen af hav-vindmøller er afhængig af støtte-ordninger, og det er den politiske vilje, der afgør, hvordan udviklingen bliver til havs.

Anders Eldrup fra Offshorenergy.dk siger, at tingene ikke kommer af sig selv. Der skal udvikles nye metoder til at fastholde og udvikle olie-industrien i Nordsøen, iog det arbejde skal begynde nu, før de gamle anlæg på havet bliver pillet ned.