Haderslev får moske med støtte fra Kuwait

En muslimsk forening i Kuwait har støttet en ny moske i Haderslev med en million kroner. Politikerne er skeptiske.

En stor gruppe muslimer i Haderslev har købt nye lokaler, der før husede en lagerbygning. Her skal der for fremtiden være en moske. De lokale muslimer har selv spyttet 200.000 kroner i projektet, men størstedelen af finansieringen - en million kroner - kommer fra en muslimsk forening i Kuwait. Nu er det meningen, at moskeen skal have både kuppel og minaret.

- Vi har efter 16 års leje brug for en større bygning til vores moske. Hvis vi skal bruge flere penge, vil vi nok kigge mod Kuwait igen, siger Muhammad Chehade, formand for Islamisk Center i Haderslev.

Har skabt debat

Planerne om en moske med både kuppel og minaret har skabt debat. De lokale byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti er imod:

- Det synes vi ikke om. Der skal både en nabostemning og en folkeafstemning til, siger Thies Mathiasen.

Også en lokal folketingskandidat fra Socialdemokraterne er skeptisk:

- Vi har religionsfrihed i Danmark, fordi vi heldigvis lever i et frit demokrati. Derfor er der også plads til moskeer. Men jeg er nervøs over at høre, at pengene til moskeen kommer fra Kuwait. Den slags sponsorater kan give taletid til radikale islamister fra Mellemøsten, som ikke forstår det danske samfund, og som derfor flytter miljøet omkring moskeen længere væk fra det omkringliggende samfund. Det ødelægger integrationen og kan radikalisere danske muslimer ? særligt unge muslimer, siger Christian Rabjerg Madsen fra Kolding.

Den nye moské bliver taget i brug 1. januar, men indtil videre uden kuppel og minaret. Tilbygningerne skal først godkendes af Haderslev Kommune.