Udsigt til stor mangel på faglærte i industrien

Unge syd- og sønderjyder skal droppe gymnasiet og i gang med en erhvervsuddannelse. Det er budskabet fra en række fagforbund, der frygter markant mangel på faglærte i Syd- og Sønderjylland i 2020.

Det er 3F, HK, Dansk Metal og DI, der har indledt en ?Hands On-tour? rundt i Danmark for at overbevise folkeskoleeleverne om, at en erhvervsuddannelse er det rigtige.

Og manglen er til at tage og føle på. Fra og med i år skal der uddannes mere end dobbelt så mange elever inden for jern og metal området i de syd- og sønderjyske kommuner. Ellers kommer virksomhederne til at mangle faglærte medarbejdere i 2020, viser en ny analyse fra Dansk Industri.

- Vi har brug for dygtige faglærte, som kan være med til at udvikle nye produkter og smartere måder at producere på. Virksomhederne efterspørger kompetente og motiverede unge med mod på udfordringer og lyst til at gøre karriere og måske videreuddanne sig inden for industrien, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

Turen går til skoler i Vejle, Esbjerg og Sønderborg, hvor skoleeleverne blandt andet skal stemme om, hvad de vil bruge årene efter folkeskolen på som led i at motivere de unge til at få en erhvervsuddannelse.

- Hands-On mobilafstemningerne viser, at mange flere vil vælge en erhvervsuddannelse, hvis de får lidt mere indsigt i de mange attraktive uddannelser inden for industrien. Der er mange myter og fordomme om uddannelserne. Dem får vi manet til jorden, siger formand Mads Andersen, 3F Industrigruppen.

 

Fakta:

De syd- og sønderjyske virksomheder kommer først og fremmest til at mangle faglærte inden for jern- og metalområdet samt handel og kontor.

Hvis behovet for faglærte skal opfyldes, skal der i Syd- og Sønderjylland fra i år og frem til 2017 hvert år optages 976 flere elever inden for jern og metal og 522 flere inden for handel og kontor. Det
svarer til en stigning på hhv. 133 pct. og 39 pct.

I dag vælger færre end hver femte ung en erhvervsuddannelse.