Tyskerne på spring til at købe danske sommerhuse

Direktøren for et stort ejendomsmæglerfirma syd for den dansk-tyske grænse er overbevist om, at tyskerne vil stå på spring for at købe danske sommerhuse, hvis de får lov til det, skriver Flensborg Avis.

Debatten om den danske EU-sommerhus-særregel er blusset op igen på baggrund af en undersøgelse i Danske Kommuners magasin. Her er Danmarks borgmestre blevet spurgt, om udlændinge skal have lov til at købe sommerhuse i landets yderområder. Det mener halvdelen af borgmestrene skulle være tilladt, og tyskerne er klar.

- Jeg tror helt sikkert, at tyskerne vil være interesserede i at købe danske sommerhuse, hvis de får lov til det. Tyskerne investerer i forvejen meget i fast ejendom, og det ville være et kæmpe marked for os, siger direktøren for ejendomsmæglerfirmaet Densch & Schmidt i Flensborg, Ralf Busch.

- Det kræver dog masser af oplysning her i Tyskland, for det er fast indgroet hos den tyske befolkning, at det ikke er muligt at købe sommerhuse i Danmark, siger Ralf Busch til Flensborg Avis.

Samtidig tror ejendomsmægler-direktøren ikke, at sommerhuspriserne i Danmark vil afskrække tyskerne.

- Prisniveauet i Danmark er interessant for tyskerne. Et sommerhus på Før, som traditionelt ligger i den billigere kategori, er eksempelvis dobbelt så dyrt som et sommerhus på Rømø, siger Ralf Busch.

Allerede nu får Densch & Schmidt masser af henvendelser fra danskere, der har sommerhuse til salg, og det skyldes ikke manglende viden om, at tyskere ikke må købe danske sommerhuse.

- De håber, vi kan formidle videre til udenlandsdanskere i Tyskland, siger Ralf Busch.

I Danmark er der lige nu omkring 11.500 sommerhuse til salg, og det er ifølge Nybolig historisk højt. Det betyder lave priser, men det vil ændre sig, hvis der bliver åbnet op for udenlandske køb.

- Så får vi et større marked, og så vil priserne alt andet lige stige, siger Kim Pauli, der er pressechef hos Nybolig.

Årsagen til, at udlændinge ikke må købe danske sommerhuse, skyldes en dansk særregel, der blev indført, da Danmark trådte ind i EU i 1973. Man ville undgå, at især velstående tyskere skulle sætte sig på det danske sommerhusmarked.

Borgmestrene i Syd- og Sønderjylland tager afstand fra at ophæve sommerhusreglen. De peger blandt andet på, at salg af danske sommerhuse til udlændinge kun vil give omsætning én gang.

Artiklen i Flensborg Avis