Udveksler erfaringer om mindretals-pædagogik

Fra søndag og to uger frem mødes seks europæiske universiteter i Aabenraa for at udveksle erfaringer med at uddanne lærere til at undervise på mindretalsskoler.

Projektet ledes af University College Syddanmark og er det første af sin art i Europa.

Hvordan bevarer børn deres sproglige og kulturelle egenart samtidig med, at de bliver gode borgere i det land, de bor i? Det sætter et nyt projekt ?SMILE ? Strenthening Minority Identity and Language Education? nu fokus på. Projektet handler om, hvordan lærerstuderende kan udvikle de kompetencer, der skal til for at undervise børn, der vokser op i nationale mindretal.

Hos UC Syddanmark uddanner man lærere og pædagoger til danske og tyske mindretalsinstitutioner syd og nord for grænsen. Her ser man frem til at udveksle erfaringer med universiteter i Nordirland, Rumænien, Slovenien, Finland og Ungarn, der alle arbejder med mindretalspædagogik.

-Det en mangeårig drøm om at lave et netværk for mindretalspædagogik, der går i opfyldelse. Og vi er især glade for samarbejdet med European Centre for Minority Issues i Flensborg, som har hjulpet med at finde partnerne og dermed gjort projektet muligt, siger Tove Heidemann, Chefkonsulent ved den Internationale afdeling ved UC Syddanmark.

På kurset deltager fem-otte studerende fra hvert universitet. Fra UC Syddanmark deltager fire lærere og syv lærerstuderende, som alle har personlige mindretalserfaringer.

 

Fakta om projektet:<div> </div>

Deltagende Universiteter: St. Mary?s University College (Nordirland), uddanner til det irsk/gælisk talende mindretal. Babes-Bolyai University (Rumænien) uddanner til det ungarske mindretal ?transylvanerne?. University of Ljubljana (Slovenien) uddanner til det italienske mindretal. Åbo Akademi (Finland) uddanner til det store svenske mindretal. Eötvös József Föiskola (Ungarn), uddanner til det tyske mindretal.
Med i projektet: European Center for Minority Issues (ECMI), Ethnocultural Diversity Resource Center (EDCR), Deutscher Schul- und Sprachverein (DSSV) samt Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.V.