Rengøringskrav af lastbiler fra Polen og Litauen fastholdes

Fødevarestyrelsen har valgt at fastholde kravet om, at lastbiler fra Polen og Litauen skal rengøres og desinficeres, før de må komme ind i Danmark. Det sker, fordi den afrikanske svinepest stadig er i udbrud i de lande.

Landbrug og Fødevares vaskehal i Padborg skal vaske lastbiler fra Polen og Litauen mindst en måned endnu. Rengøringskravet er blevet forlænget indtil 31. maj i år. Snavsede lastbiler, anhængere og sættevogne kan nemlig overføre afrikansk svinepest fra smittede dyr til raske dyr, og derfor skal lastbilerne rengøres.

Hvis den afrikanske svinepest kommer til Danmark kan det i værste fald koste eksporten mindst fem milliarder og i værste fald mere end 35 milliarder kroner ifølge afdelingschef fra Landbrug og Fødevarer, Bent Hansen.

For at forebygge denne risiko, skal transportmidler, der har været brugt til transport af levende svin til, fra eller i Polen eller Litauen, rengøres og desinficeres, også når de kommer til Danmark, og inden de igen bruges til transport af svin.

 

FAKTA - Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest hedder på engelsk African swine fever (ASF), hvilket er den betegnelse, der anvendes i internationale sammenhænge.

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom hos svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.