Rumænere får 40 kroner i timen

84 rumænske bygningsarbejdere går lige nu rundt i Fredericia til en timeløn på 40 kroner. Her er de ved at udbygge olieterminalen for statens eget energiselskab Dong.

Anlægget til i alt to milliarder kroner er en del af Dongs store udvidelse af Hejrefeltet i Nordsøen. Dong Energy A/S har den danske stat som den største aktionær, skriver Fagbladet 3F.

- Vi afventer at få dokumentation fra underentreprenører og deres underentreprenører. Men ud fra de oplysninger, vi har i dag, så vil vi alene for 84 rumænerne hos det rumænske firma Irem Servicii stille krav om efterbetaling af ca. 14 millioner kroner. Det drejer sig om for skyldig løn, overarbejde, feriepenge og pension i otte måneder, siger Jan Holm Nielsen, der er formand for Byggegruppen i 3F Fredericia.

3F undersøger også løn- og arbejdsvilkårene for yderligere 200 udenlandske ansatte i det italienske firma Solesi. Her er der også en betydelig uoverensstemmelse mellem underentreprenørerne og kravet om aflønning efter overenskomsten.

Det er det amerikansk-hollandske selskab CB&I, der har hovedentreprisen, og de er af Dong nu blevet bedt om, at dokumentere, at de overholder betingelserne i kontrakten.

- Vi har en klokkeklar forventning om, at danske løn og arbejdsvilkår følges. Vi vil ikke gå på kompromis med den slags, understreger Lars Bach, direktør for Dong Oil Pipe A/S.