Tysk vejskat truer samarbejdet i grænselandet

Planerne om en tysk vejafgift vil være et alvorligt benspænd for samarbejdet hen over grænsen. Det udtaler Flensborgs overborgmester og borgmestre fra Sønderborg og Aabenraa.

Tysklands trafikminister, Alexander Dobrindt, lagde planer om vejskatten frem på et pressemøde mandag.

Planerne har fået Simon Faber, overborgmester i Flensborg, 1. viceborgmester Aase Nyegaard fra Sønderborg og borgmester Thomas Andresen fra Aabenraa, til at lave en fælles udtalelse. Heri udtaler de, at vejskatten vil blive en stor byrde for samarbejdet i grænselandet.

De anbefaler i en fælles skrivelse, at vejafgiften droppes igen.

- I en lang årrække har vi arbejdet på at skabe fælles udvikling og få grænselandet til at være en vækstregion i stedet for to udkantsområder. En vejafgift på alle veje kommer til at genere trafikken mellem de to lande i meget høj grad. Det er et slag i ansigtet på den positive udvikling, forklarer Flensborgs overborgmester Simon Faber i en fælles udtalelse.

- Den hurtige vej over grænsen, f.eks. for at deltage i kulturelle events, købe ind eller besøge venner og bekendte, den såkaldte ?lille grænsetrafik?, vil blive voldsomt udfordret?, siger Sønderborgs 1. viceborgmester, Aase Nyegaard. Det er ærgerligt, efter at vi har arbejdet så hårdt på at nedbryde barriererne. Også universiteternes samarbejde vil komme til at lide under vejafgiften.

Thomas Andresen ærgrer sig også over planerne:

Også Aabenraas borgmester, Thomas Andresen, ærgrer sig over planerne:

- Grænsesamarbejdet er vores chance for at løfte regionen ud af udkantsspiralen og skabe vækst. Transporterhvervet er meget vigtigt for vores økonomi, og vejafgiften vil koste arbejdspladser. Planerne er udtryk for centralistisk kassetænkning uden spor af forståelse for regionens store økonomiske og kulturelle udfordringer.

Simon Faber supplerer:

- Grænselandet lever af det åbne fællesskab. At krydse grænsen og opleve begge regionens sider er en del af denne udvikling, en del af menneskers dagligdag. Det er dog ikke kun menneskers adfærd i fritiden, men også det økonomiske, uddannelsesmæssige og kulturelle samarbejde, der bliver udfordret.

Flere danske folketingspolitikere har reageret på de tyske afgiftsplaner med krav en tilsvarende dansk løsning.

- Det vil være katastrofalt for regionen, er borgmestrene enige om.