Esbjerg Kommune advarer mod rullepølse

35 hjemmeboende borgere og flere plejecentre i Esbjerg Kommune har i sidste uge fået leveret platter med rullepølse, som muligvis kan indeholde bakterien listeria. Kommunen advarer nu de berørte mod at bruge pølsen.

De 35 hjemmeboende borgere er tirsdag blevet ringet op, og kommunens plejecentre er ligeledes blevet advaret mod at bruge rullepølsen og opfordret til at levere eventuelle restpartier tilbage.

- Vi kontakter i dag alle de borgere, der kan have modtaget rullepølse med listeria for at sikre, at de får smidt rullepølsen ud. Rullepølsen er også anvendt på nogle af vores plejecentre, og her vil vi naturligvis også straks ophøre med at bruge den, siger direktør for Sundhed og Omsorg, Arne Nikolajsen i en pressemeddelelse.

Advarslen i Esbjerg kommer efter, at Fødevarestyrelsen tidligere tirsdag har advaret mod et udbrud af bakterien listeria.

Listeria kan føre til den sjældne, men alvorlige og livstruende sygdom, listeriose.

Hovedsmittekilden er blevet fundet hos fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene. Virksomheden er derfor blevet lukket, og alle dens produkter er ved at blive trukket tilbage.

Jørn A. Rullepølser A/S har leveret produkter til andre virksomheder. Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvilke navngivne produkter det drejer sig om.

 

FAKTA:

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og
mennesker og i produktionsmiljøer.

Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det
gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede
fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer
ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx
salmonellose, men til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende
sygdom.

Kilde: Fødevarestyrelsen