Vikar-firma fra Kolding snyder med lønnen

Danmarks største tomatgartneri er grebet i løn-snyd for 2,5 mio. kr. gennem de sidste tre år. De underbetalte arbejdere er formidlet til gartneriet fra et vikar-firma i Kolding, som har efterbetalt 340.000 kr. alene for i år, skriver Fagbladet 3F.

Fagbladet har flere gange afsløret systematisk underbetaling af lettiske vikarer hos gartneriet Alfred Pedersen & Søn, som bl.a. står bag tomatmærket Alfred og Katrines tomater. Arbejdskraften er leveret af Erik Mørk fra Kolding, via vikarfirmaerne VTM Products, Team Management og Euro Temp.

- Erik Mørk snyder gang på gang, og det kan ikke længere være en tilfældighed. Jeg forstår ikke, at gartneriet Alfred Pedersen & Søn vil blive ved med at samarbejde tæt med ham, siger Charlotte Vincentz Petersen, formand for 3F Odense GOPS, til Fagbladet 3F.

- Jeg frygter, at det kan betale sig at snyde, og at vi ikke har fundet frem til al snyderiet, selvom vi har sikret store efterbetalinger til vores medlemmer. Men jeg kan love, at vi fortsat vil holde et vågent øje med makkerparret Erik Mørk og Mads Pedersen fra gartneriet.

Fagbladet 3F har talt med flere lettiske ansatte hos Euro Temp fra Kolding, der har arbejdet på tomatgartneriet Alfred Pedersen & Søn før sommerferien i år. De forklarede, at de tjente cirka 50 kroner i timen for arbejdet.

Ifølge de lettiske mænd og kvinder boede otte-ni personer i en lejlighed i Vollsmose i Odense. De forklarede, at de betalte husleje til firmaet Dansk Service Formidling, som deres arbejdsgiver, Erik Mørk, står bag.

Fagbladet 3F kan dokumentere, at prisen for husleje og rekruttering for en person var 3.250 kroner for 14 dage ifølge en serviceaftale mellem den lettiske medarbejder og firmaet Dansk Service Formidling.

3F Odense GOPS har været på kontrolbesøg hos vikarbureauet Euro Temp i Kolding. Her fik 3F-afdelingen udleveret en liste med udenlandske navne på 87 personer, der havde plukket tomater hos Alfred Pedersen & Søn. I alle de stikprøver, der blev lavet, var der fejl.

Fagbladet 3F har bedt Erik Mørk om en udtalelse, men han har ingen kommentarer. Mads Pedersen, der ejer gartneriet, henviser til Erik Mørk. Han oplyser dog til Fagbladet, at man overveje at stoppe samarbejdet med Kolding-firmaet.

 

Tidligere sager fra 3F (Kilde: Fagbladeet 3F):

2012:
  •  Gartneriet Alfred Pedersen & Søn efterbetaler 464.000 kroner for lønsnyd i efteråret 2011 over for vikarer fra VTM Products.
  •  Vikarbureauet Team Management efterbetaler 1,7 millioner kroner for løndumping over for vikarer, der arbejdede hos Alfred Pedersen & Søn i 2012.
2013:
  •  Vikarbureauet Euro Temp efterbetaler 273.000 kroner for manglende afregning af pension og feriepenge til 35 tomatplukkere, der arbejdede hos Alfred Pedersen & Søn.
2014:
  •  Vikarbureauet Euro Temp efterbetaler 340.000 kroner efter brud på overenskomsten efter manglende betaling af løn og pension til tomatplukkere hos Alfred Pedersen & Søn.