Bios anbefalede sig selv til ambulancekørsel

Hollandske Bios leverede en anbefaling af sig selv, da selskabet vandt ambulancekørslen i Region Syddanmark. Det burde have diskvalificeret firmaet i konkurrence med Falck, mener udbudseksperter.

Det firma, som skal overtage ambulancekørslen i Region Syddanmark om et år, skal kunne dokumentere, at det har udført en lignende opgave før på tilfredsstillende vis.

Det hollandske firma Bios, der vandt opgaven, har i sit udbudsmateriale valgt at dokumentere det ved at vedlægge en anbefaling fra firmaet AZRR, som Bios selv er ejer af, og som har samme direktør som Bios' moderselskab.

Det viser en aktindsigt i udbudsmaterialet, som Fyens Stiftstidende har fået fat i.

- Når der har været et krav om, at man har skullet vedlægge en attest fra en kunde, og Bios har vedlagt en fra sit eget selskab, burde Bios have været diskvalificeret fra overhovedet at deltage i udbuddet. For så har Bios ikke opfyldt minimumskravene, siger advokat Erik Hørlyck.

Han er ekspert i EU-udbud, partner i advokatfirmaet Maqs og forfatter til bogen "EU-udbud", der er en vejledning i udbudsregler.

- En anbefaling får en noget anden klang, når man anbefaler sig selv. Det ville have været oplagt, at Bios havde fået en anbefaling fra det hollandske sundhedsministerium. Det lyder som noget, regionen burde have undersøgt, inden den gik videre med udbuddet, siger Michael Steinicke, der er juraprofessor på Aarhus Universitet til Fyens Stifttidende.

- Regionen stiller krav om anbefalingen for at sikre kvaliteten hos firmaet, men man kan spørge sig selv om, hvad man kan bruge det til i forhold til kvalitet, når firmaet anbefaler sig selv, siger Carina Risvig Hammer, adjunkt på juridisk institut på Syddansk Universitet.

Falck, der mistede ambulancekørslen til Bios, har bragt sagen for Klagenævnet for Udbud. Klagerettens foreløbige afgørelse har været, at klagen ikke har fået betydning for, at regionen har kunnet underskrive aftalen med Bios 8. oktober.

Men i afgørelsen understreges det, at den ikke har taget stilling til for eksempel spørgsmålet om anbefalingen fra AZRR af Bios.

- Hvis det viser sig at være et problem, skal jeg have fyret alle de advokater, jeg har ansat, siger Thyge Nielsen (V), der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark.