Oprensning af gift efterlader millionregning

Oprensningen af en af Danmarks største giftforureninger i Kærgården har foreløbig kostet op mod 50 mio. kroner. Trods oprensningen vil man tidligst om 10 - 15 år kunne springe i den giftfrie bølge igen.

Myndighederne har kæmpet med oprensningen siden 2007. Og i årene umiddelbart efter blev jorden i de to første gruber (sandhuller) i Kærgård Plantage fjernet og renset.

Nu er Region Syddanmark så gået i gang med de to næste gruber som 2. etape af oprensningen. Og dermed løber prisen for oprensningen op i 50 mio. kroner.

I alt omkring 1.400 meter strand er berørt af forureningen og omfattet af badeforbud, men trods oprensningen vil der gå mindst 10 - 15 år, inden området kan benyttes.

Da Region Syddanmark i 2007 indledte oprensningen, blev den mødt med kritik af blandt andre professor i miljøgeologi ved DTU, Poul L. Bjerg, fordi forureningen trods det store omfang ikke direkte udgør nogen trussel.

Daværende miljøminister Connie Hedegaard (C) havde på det tidspunkt slået fast, at regionerne skulle prioritere jordforureningssager i områder med drikkevands- og grundvandsinteresser og i områder med boliger og børneinstitutioner.

I dag er geolog og projektleder på oprensningen, Jørgen Fjeldsø Christensen fra Region Syddanmark, dog ikke i tvivl om vigtigheden af oprensningen.

- Når man står herude og kigger ud over det her meget flotte område, så siger det jo næsten mere... at det er uheldigt at have en af danmarks største jordforureninger liggende, siger Jørgen Fjeldsø Kristensen til TV SYD.

Se interviewet med Jørgen Fjeldsø Christensen her: Varighed 1:52 min.