Esbjerg Havn slipper af med forurenet sand

Tonsvis af forurenet sand bliver nu fjernet fra havnebassinet i Esbjerg Havn til gavn for både miljøet og havnen. Det er resultatet af, at Miljøministeriet, Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn er blevet enige om en aftale om en samlet plan for oprensningen af forureningen i havnen.

Arbejdet går i gang allerede i 2015.

Over tid bliver der med tidevandet ført sand ind i Esbjerg Havn. Tilbage i 2007 overgik forpligtigelsen til at rense sandet op til staten. Siden er der arbejdet på at finde en miljømæssig og økonomisk holdbar løsning i forhold til at få fjernet den del af sandet, som er blevet forurenet i havnen.

Med den aftale, der nu er enighed om, betaler staten omkring 260 millioner kroner for at få fjernet det forurenede sand. Parterne forpligter sig samtidig til at sikre en ren havn i 2025, og som led heri sikrer Esbjerg Kommune et effektivt tilsyn med virksomhederne i havnen.

- Med aftalen slipper vi af med det forurenede sand på en miljømæssig sikker måde, og samtidig genanvender vi en stor del af sandet i stedet for at smide det på lossepladsen. Det er en god løsning for miljøet, men det er samtidig også til gavn for udvidelsen af Esbjerg Havn, der får nye arealer til at leje ud til virksomheder, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Løsningen er fundet i samarbejde med konsulentvirksomheden COWI og bliver kun gennemført, hvis alle miljøgodkendelser bliver givet.

- Der er ingen tvivl om, at Esbjerg Havn har rigtig stor betydning for byen. Det er en vigtig arbejdsplads for byen, og det er også i Esbjergs interesse, at der er fundet en løsning, siger borgmester i Esbjerg Johnny Søtrup, Venstre.

Aftalen håndterer oprensningen af forurenet materiale fra Esbjerg Havn de næste 10 år, hvorefter havnen skal være ren. Udgiften til løsningen er omkring 260 millioner kroner, og de første 65 millioner kroner er afsat på finansloven for 2015, mens resten af pengene forventes afsat på finansloven for 2016.