Taxa-vognmænd raser mod fjernelse af frikørselsafgift

Fra januar der forsvinder den såkaldte frikørselsafgift muligvis og så skal taxa-vognmændene betale fuld registreringsafgift af deres biler. Men det bliver døden for de lokale taxaer, lyder kritikken.

Vognmand Jan Hoeg har nok at se til i december. Hans taxa ruller rigtig mange kilometer i Hedensted og omegn for tiden. Men skal han fortsat kunne drive sin taxaforretning i 2015, så skal der køres rigtig mange penge ind. I hvert fald hvis forslaget om at fjerne frikørselsafgiften bliver vedtaget i næste uge.

Frikørselsafgiften, den regel der for taxavognmændene har gjort det rentabelt at sælge deres biler videre, står til at blive sløjfet. I stedet så skal vognmændene til at betale fuld registreringsafgift, når de sælger deres biler ved.

- Det kan jo betyde, at jeg ikke kan have det samme antal biler og jeg bliver nød til at skære ned. I værste fald så vil man ha en forretning, hvor der kun er en bil og en mand, fordi der er udgifter ved at have personale også, siger Jan Hoeg.

Den ekstra udgift betyder ifølge Danske Taxi Råd, en merudgift på 4000 kroner pr. bil. pr. måned. Forslaget er endnu ikke kommet til afstemning i Folketinget, men bliver det vedtaget, så ser Jan Hoeg ikke lyst på fremtiden

- I løbet af fem-ti år så er der i yderste konsekvens ikke taxaer tilbage, fordi folk simpelthen ikke har råd til det. Så ved jeg ikke, hvad de vil gøre, med de borgere der skal hjem f.eks. fredag og lørdag nat. Jeg tror ikke, at politiet har tid til at køre dem hjem, siger Jan Hoeg

Folketinget skal tage stilling til lovforslaget den 18. december.

Hør Jan Hoeg forklare, hvordan reglerne om frikørselsafgift fungere for taxa-vognmændene