Danmarks eneste kinoorgel gemmer sig i Hornstrup

Danmarks eneste kinoorgel står i Hornstrup Mølleby. En attraktion der hvert år får besøgende langvejs fra til at komme til byen for at se nærmere på det gamle instrument.

Engang var Hornstrup Mølleby en landsby med egen brugs, bager og motorcykelforhandler. Men de er alle sammen lukket. Til gengæld kan den lille flække ud til motorvejen bryste sig af noget endnu mere sjældent - nemlig Danmarks eneste kinoorgel.

Jævnligt bliver gaden foran forsamlingshuset fyldt med biler og busser, der kommer langvejs fra, for at se Anton Stormlunds kinoorgel. Et orgel han har købt i Skotland.

Anton Stormlund har tidligere haft besøgene fra Odense, Aarhus og sågar udlandet.

Kinoorgler er et levn af stumfilmenes tid, hvor orglet stod for hele lydsiden i biografen. Derfor har kinoorglet blandt andet indbygget flygel og trommesæt.

Da Anton Stormlund købte kinoorglet, tog det ham otte måneder at samle det fem tons tunge instrument. Siden har han udbygget det, og kinoorglet fra 1927 har i dag et ledningsnet på 35 kilometer.

Mød Anton Stormlund og Hornstrup Møllebys eneste turistattraktion i Naboer på TV SYD+ i dag klokken 15:00 og igen 19:55.