LA: Vindmølle-jubel er absurd

Forbrugerne betaler tre gange mere for strømmen, når det svenske Vattenfall skal levere den fra vindmøllerne på Horns Rev 3, mener Liberal Alliance

Det nærmer sig det absurde når klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen jubler over svenske Vattenfalls udbudssejr om opførsel af havvindmølleparken Horns Rev 3.

Det siger Liberal Alliances energiordfører, Villum Christensen, efter at ministeren har lovprist den såkaldte "billige" strøm, der skal leveres fra Horns Rev 3. En pris der løber op i 77 øre per kWh - hvilket er tre gange mere end spotprisen for strøm på den nordiske el-børs.

- At de danske el-forbrugere skal betale et svensk firma for at levere strøm til en pris omkring tre gange markedsprisen, kan aldrig nogensinde være en succes. Jeg ved ikke, hvilken verden ministeren lever i, men hvor jeg kommer fra, er dette intet andet end virkelig dårligt købmandskab på danske husholdninger og virksomheders bekostning, siger Villum Christensen i en pressemeddelelse.

Rasmus Helveg Petersen begrunder sin jubel med, at prisen på de 77 øre/kWh er mindre end den, man havde regnet med i energiforligskredsen, og at den eftersigende skulle være én af Europas billigste. Det giver Villum Christensen dog ikke meget for:

- Blot fordi man havde kalkuleret med en overpris, der er endnu mere vanvittig, gør det altså ikke det her til nogen god handel. I øvrigt er det uforståeligt, at vi skal høre på, at vindstrømmen bliver billigere, og at dette er Europa-rekord, når vi ved, at Horns Rev 2 - der blev opført i 2009 - "kun" kostede 51,8 øre. Man stikker endnu en gang danskerne blår i øjnene, når man prøver at få havvindstrømmen til at fremstå som en god forretning. Det er ikke mange dage siden, at Energinet.dk påviste, at der kan spares 4,5 mia. kr. ved at opsætte møller på land i stedet for på vand, siger Villum Christensen.