Her er indstillingen

Du kan læse Christel Schaldemoses begrundelse for at indstille Rafel Shamri til en pris nedenunder:

Radikalisering af unge mennesker sker overalt i Europa. Det kræver en helt særlig indsats at nå ind til de mennesker, som er i fare for at blive radikaliseret og i værste fald ende som terrorister i Europa.

Rafel Shamri yder en helt særlig og ekstraordinær indsats for at modvirke radikalisering.

Rafel er en muslimsk kvinde på 19 år, som går i gymnasiet. Hun kæmper for at forhindre hendes venner og omgangskreds i Vejle i at blive radikaliserede.

Rafel italesætter problemet med radikaliseringen internt i hendes eget miljø og forsøger at skabe bedre rammer. Bl.a. har hun oprettet et fodboldhold for de unge.

Det er hjerteskærende at høre Rafel Shamri fortælle om de bekendte, som hun har oplevet rejse til Syrien for at blive hellige krigere. At hun endda har turdet gøre det på en stor regional TV-station, TV SYD, hvor masser af mennesker har set og hørt hende, er kun endnu mere imponerende.

Rafels indsats er ikke bare modig, den er også nødvendig. De radikale miljøer er hermetisk lukkede for omverdenen. Derfor kræver det et ufatteligt mod, når man som 19-årig stiller sig frem og siger fra.

Radikalisering er et samfundsproblem overalt i EU, som vi kun kommer til livs, hvis vi samarbejder og involverer medborgerne. Det er ikke nok at myndighederne holder øje. Vi har i EU brug for, at kvinder som Rafel tør stå imod. Hun fortjener at blive anerkendt for sit mod og sin indsats med European Citizen´s Prize 2015.