Dyrlæger: MRSA-plan sætter dyrevelfærd på spil

Danske dyrlæger er bekymrede for dyrevelfærden, når en ny aftale om kraftig reduktion af antibiotika-forbruget gennemføres. Aftalen kritiseres også i TV SYD af landmænd og porfessor Hans Jørgen Kolmoes.

Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen, Hobro, frygter, at det vil gå ud over dyrene, når forbruget af antibiotika i dansk landbrug sættes ned med 15 procent i løbet de næste tre år.

- Vi må konstatere, at dyrevelfærden bliver udfordret, hvis regering og folketing pålægger os så kraftige indskrænkninger i brugen af antibiotika til svin, siger formanden i en pressemeddelelse.

Den indgåede aftale vil blandt andet betyde en generel reduktion af antibiotika til svin.

Aftalen vil betyde, at et af de mest brugte antibiotikaer i landbruget, Tetracyklin, udfases. Eksperter har peget på, at det stof har været en væsentlig kilde til spredningen af MRSA-bakterier.

Desuden vil den betyde en udfasning af det antibiotika, der hedder Tetracyklin.

Tetracyklin har i mange år har været et af de mest brugte antibiotika i landbruget, og eksperter peger på, at det er en væsentlig kilde til problemet med spredning af MRSA-bakterier.

Formanden for Den Danske Dyrlægeforening mener, at fødevareministeren i sagen har været alt for fokuseret på en generel reduktion af antibiotikaforbruget og i for høj grad har tilsidesat de metoder, som generelt giver mere holdbare løsninger.

- Uden at det medfører forringet behandling af syge dyr, påpeger Carsten Jensen og understreger, at der i forbindelse med aftalen ikke er taget nok hensyn til ekspertgruppens vurderinger.

Carsten Jensen nævner, at Danmark i forvejen har et af verdens laveste forbrug af antibiotika til svin, og hvis målet er at løse MRSA-problemet, kan det ikke ske isoleret som et rent dansk projekt.

MRSA skal løses internationalt, for sygdomme og bakterier kender ikke til landegrænser, lyder det fra Den Danske Dyrlægeforening.