Tyske navne på by-skilte vil koste Tønder 505.000 kroner

Økonomiudvalget i Tønder Kommune skal torsdag diskutere om der skal sættes dobbelt-sprogede byskilte op i grænse-kommunen. Et overslag viser, at en konsekvent skiltning med bynavne på både dansk og tysk overalt i kommunen vil koste 505.000 kroner i etablering.

Det er Tønders borgmester Laurids Rudebeck (V), der har taget initiativ til at drøfte forslag om tosproget skiltning i Tønder Kommune.

Spørgsmålet har i flere runder været rejst af både det tyske mindretal i Sønderjylland og det danske mindretal i Sydslesvig, da mindretallene ønsker denne markering af grænselandet som et to-kulturelt område. Mindretallene henviser også til Rammekonventionen for beskyttelse af nationale mindretal og Europarådets Sprogpagt.

Den Rådgivende Komité i sin udtalelse til den 4. landerapport anbefalet

kommunerne at "søge løsninger, herunder med henvisning til kulturarv, som vil tillade tosproget skiltning på steder med særlig interesse for det tyske mindretal".

Teknik og Miljø i tønder Kommune har undersøgt tre forskellige modeller for en sådan skiltning, der alle vedrører skiltning ved indfaldsvejene, dvs. de velkendte hvide byskilte.

Økonomiudvalget skal torsdag principielt drøfte, om der skal indføres to-sproget skiltning (dansk og tysk) på de hvide byskilte i Tønder Kommune, og i givet fald tage stilling til omfanget af skiltningen, der i fuld skala vil løbe i 505.000 kroner at gennemføre. Omkostninger, der skal findes på markedsføringskontoen.

 

Fakta om økonomi ved dobbelt-sprogede byskilte:

Der er lavet oplæg til tre mulige modeller med to-sprogede byskilte
(E55-tavler) ved indfaldsvejene til:

Tønder by, overslagspris 65.000 kr. ekskl. moms
Grænsenære byer (Højer, Møgeltønder, Tønder, Abild, Sæd, Jejsing,
Hostrup, Ubjerg og Havneby), overslagspris 245.000 kr. ekskl. moms

I byer med tyske institutioner (Løgumkloster, Jejsing, Øster Højst,
Tønder), overslagspris 195.000 kr. ekskl. moms

Kilde: Dagsordenen til økonomiudvalgsmøde Tønder Kommune.