Rejsningsproblemer og sjat-tisseri kan klares

Bækkenbundstræning er en succes. Det slår en ny evaluering af et flerårigt forsøg i Esbjerg Kommune fast

Kvinder gør det. Eller burde gøre det. Knibeøvelser. Men det skal mænd faktisk også gøre.

I Esbjerg Kommune kan de få hjælp til at lære bækkenbundsøvelser, der kan afhjælpe natteroderiet med at skulle tisse flere gange. Eller komme til at tisse i buskerne. Eller rejsningsproblemer.

? De to ting hænger ofte sammen, siger inkontinenssygeplejerske Bente Suryaninoff.

Statistikkerne taler sin klare sprog. Over halvdelen af mænd over 50 år oplever problemer med ?efterdryp? ? altså at tisse lidt i bukserne efter at have tisset færdig - og rejsningsproblemer.

Det er ofte noget mænd ikke taler om og derfor ikke gør noget ved. Men i Esbjerg har man søsat et projekt, der vil hjælpe dem. Og kvinder. Med det der kaldes inkontinens. Det har nu kørt i to år. På kommunens sundhedscentre kan mænd og kvinder deltage i kønsopdelte kurser, hvor de lærer de rette øvelser og får den rette forståelse af problemerne. Derefter er det meningen, at de skal fortsætte derhjemme med øvelserne.

Kurserne over 5 gange + 1 gang efter to måneder har succes. I hvert fald siger evalueringsrapporten, at næsten 3 ud af 4 selv siger, at det har nyttet. Færre ufrivillige ?læk?, mindre sjat-tisseri typisk om natten og bedre seksuelt samvær. Og ikke mindst bedre muligheder for at være fysisk aktiv uden frygt for at ufrivillige vandladninger spænder ben for det.

135 borgere har indtil videre været med på et af kurserne. Alene i år er der allerede oprettet fem nye hold. To i Ribe. Tre i Esbjerg.

Andre kommuner og OUH ? Odense Universitetshospital ? har vist stor interesse for Esbjerg Kommunes forløb af bækkenbundstræning.

 

Fakta om mænds inkontinens

  • Omkring 100.000 - 150.000 mænd har inkontinens
  • Man regner med, at op mod 60 % af mænd over 50 år oplever problemer med efterdryp og rejsningsproblemer
  • Bevidstgørelse om og træning af bækkenbunden kan afhjælpe mange af problemerne