Ordblinde staver med fingrene

To ordblindelærer fra Esbjerg har lavet specielt undervisningsmateriale for de yngste skoleelever for at finde frem til ordblinde så hurtigt som muligt

Ordblinde børn har ofte meget svært i skolen - ofte fordi ingen har fundet ud af, at de faktisk er ordblinde. Det giver nederlag for livet. Men nu er der hjælp på vej fra to ordblindeklærere fra Esbjerg. De har lavet nyt materiale for de yngste skoleelever og så underviser de eleverne i at bruge fingrene for at stave rigtigt.

Det er to ordblindelærere fra Esbjerg, Thomas Mose og Mikael Højbjerg, der sammen med Helga Conradsen, som er læsekonsulent hos Aabenraa Kommune, har udviklet

undervisningsmaterialet Fingernemt. Det første i Danmark. Især beregnet på de mindste skolebørn.

For det gælder om finde de ordblinde børn så hurtigt som muligt. På den måde kan man hurtigere give dem den nødvendige undervisning. Men det vil også betyde, at børnene finder ud af, at der er en grund til at de ikke kan stave, så de slipper for fordommene om, at de er dumme eller dovne.

Undervisningen er speciel: For børnene skal lære at hvert bogstav har en bestemt lyd. Og det kan læres - med fingrene!

Det kaldes at "tappe" i stedet for at stave, hvor de ordblinde nemt kan finde på at bytte rundt på bogstaverne og på den måde komme helt galt af sted.

Se hvordan man "tapper"

Michael Højbjerg: - Når man staver med fingrene kan eleven bedre fastholde stavemåden.

Johanna Aakjær, Tjæreborg, må knokle for at lære at læse, men efter hun har lært at "tappe", har hun fået det bedre,

Læs mere om ordblindetræningen