Ny transportminister vil bruge flere penge på veje

Hans Christian Schmidt vil bruge flere penge på vejprojekter. Magnus Heunicke er klar til at forhandle.

Den afgående regering har brugt mange penge på den kollektive trafik, og nu er det vejenes tur.

Sådan lyder fra Hans Christian Schmidt (V), der mandag vendte tilbage til Transportministeriet, hvor han også havde sin daglige gang igennem halvandet år fra 2010 til 2011.

- Det ene udelukker ikke det andet, men det er klart, at vi skal til at se på nogle vejprojekter, erklærer den tilbagevendte minister.

I regeringsgrundlaget lyder det, at der skal være "balance mellem investeringer i vejprojekter og kollektiv trafik".

Spørgsmål: Var der ubalance under den tidligere regering?

- Hvis vi ser på de investeringer, der har været, så har der været mange penge til den kollektive trafik, og man skal bare huske på, at det er 80 eller 90 procent af transporten, der foregår på vejene. Så vi skal til at kigge på nogle af de projekter, konstaterer Hans Christian Schmidt.

Den nye regering har selv fremhævet tre projekter på vejområdet. Man vil undersøge mulighederne for en midtjysk motorvej mellem Give, Billund og Lunderskov, ligesom man vil kigge på en Havnetunnel i København.

Desuden vil man løbende "søge at forbedre fremkommeligheden på den østjyske motorvej E45".

Spørgsmål: Hvorfor lige de tre projekter?

- De er vigtige rent trafikalt, men det er ikke det samme som, at der er stor afstand til nummer fire, fem og seks på listen. Man kan sagtens finde flere ting, som er meget aktuelle, siger Hans Christian Schmidt.

Spørgsmål: Men er det et udtryk for, at I mener, at trængselsproblemerne er større i Østjylland end i hovedstadsområdet?

- I hovedstadsområdet har vi projekterne i gang. Vi har Køge Bugt-motorvejen, vi har letbane-modellerne, og vi har en motorvej oppe nord på, påpeger ministeren, som uddyber:

- Jeg vil ikke gøre nogen kede af det, men man er bare nødt til at forstå, at når 70 procent af produktionen af gods sker i Jylland, så skal vi altså have nogle forbindelser ud og ind.

Den afgående minister, Magnus Heunicke (S), melder sig på Socialdemokraternes vegne parat til at drøfte de nye vejprojekter med regeringen.

- Det kan vi sagtens gøre, erklærer han, inden han dog indvender:

- Men jeg er bekymret for, om man er på vej til at bremse op i investeringsniveauet. For vi har så meget trængsel på vores veje, at alt ude i virkeligheden tyder på, at investeringsniveauet skal fortsættes.

/ritzau/