3F: Kongskilde flytter til Polen med EU-støtte

Kongskilde har modtaget 45 EU-millioner til ny fabrik i Polen - fik pengene, før det var planen at flytte jobbene ud, siger ejeren.

125 ansatte på Kongskildes fabrik i Sønderborg fik mandag at vide, at de mister jobbet, fordi virksomheden flytter arbejdspladserne til Polen.

Nu kan Fagbladet 3F afsløre, at virksomheden har modtaget 45 millioner kroner i støtte fra EU til netop den fabrik i Kutno i Polen, hvor produktionen af landbrugsmaskiner flytter ned. Det dokumenterer oplysninger fra de polske myndigheder.

Dermed får Kongskilde offentlige midler fra EU, selvom EU's egne regler har forbud mod at støtte produktion, der er flyttet fra ét EU-land til et andet.

Lukningen er en katastrofe for folk i området, mener Erling Taul Jensen, der er formand for 3F Sønderborg-området.

- Dette her er et slag af rang. Det er Sønderborgs største fabrik. For mange af vores medlemmer hos Kongskilde er der ingen alternativer her i området. De må tage til Esbjerg eller Kolding for at finde arbejde, og det går hårdt ud over familien. Dette er endnu et grotesk eksempel på, hvordan der bliver brugt EU-midler til at flytte danske arbejdspladser ud af landet, siger Erling Taul Jensen.

Ledelsen i Kongskilde har tidligere benægtet, at EU-støtten er gået til fabrikken, hvor jobbene fra Sønderborg flytter hen. Men nu erkender Vagn Hundebøll, vicekoncerndirektør i DLG, der ejer Kongskilde, at det er fabrikken i Kutno, der har fået støtten.

Han afviser, at pengene er modtaget i strid med EU's regler, fordi det ikke var planen at flytte jobbene ud, da de modtog EU-støtten. Faktisk ejede DLG fabrikken i Polen to år, før de købte JF Stoll, der blev lagt ind under Kongskilde.

- Da vi fik EU-midlerne var maskinbranchen i en helt anden situation. Branchen var ikke i krise, og vi investerede selv i en række fabrikker, blandt andet i Polen men også i Danmark.

Sidste år blev Coloplast, Royal Greenland og flere andre virksomheder afsløret i at have modtaget støtte til fabrikker i Polen og Ungarn, mens de modtog store millionbeløb til produktionen i Østeuropa.

Kommissionen greb dog ikke ind, fordi de polske og ungarske myndigheder hævdede, at der ikke var sket noget ulovligt.