Psykiatrien skal undersøges efter drabssigtets flugt

Mens den 25-årige drabssigtede Barzan Khalil stadig er på fri fod, vil Region Midtjylland nu lave en grundig gennemgang af hans ophold og flugt fra psykiatrisk afdeling i Horsens. Der mangler pladser på de retspsykiatriske afdelinger, mener Landsforeningen Sind.

Normalt burde han nemlig have været indlagt på retspsykiatrisk afdeling i Aarhus, men der var ikke plads. Det fortæller DR Østjylland.

Nu har psykiatridirektør Gert Pilgaard bestilt en undersøgelse:

- Hvis det viser sig, at vi har en systematisk brist, så skal den jo rettes. Ikke bare i Horsens, men i alle de andre psykiatriske afdelinger vi har, siger Gert Pilgaard til DR Østjylland.

Den 25-årige Barzan Khalil stak af fra den lukkede psykiatriske afdeling i Horsens mandag aften ved at kravle over en mur i en gårdhave.

Han er sigtet for at have stukket sin storesøster ihjel i december sidste år, og lige siden har han siddet varetægtsfængslet. Men i fredags blev han overflyttet fra statsfængslet ved Horsens til den psykiatriske afdeling, fordi han havde det dårligt.

Politiet har udsendt en efterlysning, hvor der blandt andet står, at han er psykisk syg og muligvis farlig.

Normalt burde han være blevet indlagt på retspsykiatrisk afdeling i Aarhus eller Viborg, der er mere sikre, men der var ikke plads, siger Gert Pilgaard.

- De retspsykiatriske afdelinger er meget dyre at drive, og det betyder, at patienter af denne karakter kan komme ind i de almen-psykiatriske afdelinger, men med en forventning om at de hurtigst muligt bliver overflyttet til retspsykiatrien.

Der går mindst en måned, før undersøgelsen af forløbet er klar, og indtil da mener Gert Pilgaard, at reglerne er gode nok.

- Men vi skal selvfølgelig overveje at skrive til afdelingerne og indskærpe reglerne i denne sammenhæng, siger han.

Sagen om den flygtede drabssigtede mand fra Horsens viser, at der mangler pladser på de retspsykiatriske afdelinger.

Det mener formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen fra Aarhus.

- Når man hele tiden skærer antallet af senge ned, og man samtidig kører med en belægningsprocent nær de 100, så vil sådan noget her jo kunne ske. Det har vi sagt i årevis, det er ikke rimeligt at køre med så høje belægningsprocenter.

Knud Kristensen kender ikke den konkrete sag, men han mener, at det skaber utryghed, når drabssigtede personer bliver indlagt på almindelige psykiatriske afdelinger.

- Hvis man placerer patienter, som er farlige sammen med de øvrige patienter, så er det ikke i orden. De er jo ikke bare farlige over for sig selv og personalet. De er jo også farlige overfor de andre patienter. Vi har desværre oplevet, at der er patienter der har bedt sig udskrevet, fordi der er personer, de ikke tør være sammen med.

Knud Kristensen peger på, at belægningsprocenterne på de retspsykiatriske afdelinger skal ned, så der er plads til personer, der er sigtet for drab.

- Hvis der er mere luft i systemet, er det jo også nemmere at rokere rundt efter behovet.