Flere var i livsfare under hedebølgen

Livredderne havde travlt, da der var hedebølge i weekenden.

Mange benyttede hedebølgen til en strandtur. For nogle var det lige ved at gå galt.

- På flere strande hentede vores livreddere nødstedte personer i land, som var i en potentiel livsfare. F.eks. måtte en kajakroer hentes i land ud for Vejers Strand, da han mistede kajakken et godt stykke ud for kysten. Han var hoppet i vandet for at få fat på sin pagaj, som han havde tabt, og imens drev kanoen væk fra ham. En kvinde blev overrasket af stærk strøm ved Hvide Sande, og en pige måtte reddes fra store bølger ved Aarhus. Episoderne understreger vores budskab om, at man aldrig bør gå i vandet alene, og at det er en god idé at bade, hvor der er livreddere, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Her er aktionerne i Syd- og Sønderjylland:

Lakolk: 1 livreddende aktion, 14 førstehjælpsaktioner, 22 forbyggende aktioner og 161 oplysende indsatser.

Østerstrand: 59 førstehjælpsaktioner, 4 forebyggende aktioner og 162 oplysende indsatser.

Rindby: 1 førstehjælpsaktion, 2 forebyggende aktioner og 110 oplysende indsatser.

Vejers: 1 livreddende aktion, 6 førstehjælpsaktioner, 251 forebyggende aktioner og 201 oplysende indsatser.

Henne: 7 førstehjælpsaktioner, 7 forebyggende aktioner og 44 oplysende indsatser.

 

 

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

 

1. Lær at svømme


Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.


2. Gå aldrig alene i vandet


Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.


3. Læs vinden og vandet


Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.


4. Lær stranden at kende


En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.


5. Slip ikke børnene af syne


Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.