Kærn dit eget smør på museet

Museumsgården Karensminde i Grindsted får tirsdag besøg af mejerister, der viser, hvordan man fremstiller smør på helt gammeldags facon.

Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne, og så gælder det om at bruge kræfterne og stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Det skriver museet i en pressemeddelelse.

Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand, og derefter skal det smages til med salt, inden det er klar til brug. Museumsgæsterne kan følge hele processen fra fløden hældes i kærnen, til smørret er æltet og klar til at blive pakket, og de kan også selv prøve at arbejde med kærnen.

Dengang man selv fremstillede smør i stampekærnen hjemme på gårdene, kunne det være vanskeligt at få smørkærningen til at lykkes på varme sommerdage. Men mange museumsgæster på Karensminde synes, at det er sjovt at prøve at kærne smør. Der skal arbejdes og lægges kræfter i over lang tid. Der skal kigges i kærnen for at se, om der snart er smør. Det sprøjter, det fedter og der lugter af både mælk, fløde og smør.