Kæmpe sølvskat fra vikingetiden fundet på mark

En af de største sølvskatte fra vikingetiden er fundet på en mark i Errested mellem Christiansfeld og Haderslev. Anders Hartvig fra Arkæologi Haderslev betegner fundet som sensationelt og et af de største i Danmark.

- En mand med detektor fandt flere sølvmønter på marken sidste år. Nu har vi så ventet på, at marken er blevet høstet. Vi har gravet siden onsdag - og der er bare dukket så mange mønter op, fortæller Anders Hartvig til TV SYD.

Fundet har været holdt hemmeligt, men fredag bliver TV SYD inviteret ind på findestedet. Se mere i TV SYD kl. 19.30

Flere og flere køber metal-detektorer, og udstyret bliver bedre og bedre.

- Det giver flere og flere fund, siger arkæologen. Men det her er noget

helt specielt.

Han fortæller bl.a. om mønter med prægning af kong Knud den Store, som er slået i England, mens han var konge der og i Danmark. Mønterne kan derfor dateres til ca. 1040. Men der er fundet mønter fra 900-tallet, bl.a. tyske mønter med dårlige prægning.

I denne uge er der både arbejdet med detektorer og gravet. Mønterne er spredt på et større område på grund af pløjning. Men arkæologerne er nået ned til bunden af sølvskatten. Bl.a. er der fundet en krukke fyldt med sølvmønter.

- Der er kun fundet 2-3 skatte i Jylland. Men det her er klart danefæ og noget af det største i Danmark,siger Anders Hartvig til TV SYD.