Konkret historietime

250 skolebørn fra fem af grænseområdets skoler får anderledes historieundervisning med tur i KZ-lejr og tur for at se udstilling med De Hvide Busser

For nogen kan Danmarkshistorien blive lidt fjern, men nu får 250 elever historien serveret langt mere konkret og nærværende.

De skal indenfor i Frøslevlejren, den tidligere danske KZ-lejr, hvor de får et indtryk af fangernes horrible forhold. Børnene bliver også kørt med busser til København, hvor de skal besøge Nationalmuseet og se særudstillingen om en spektakulær og unik historisk begivenhed: Bernadotte-aktionen med De Hvide Busser.

Projektet blev i dag onsdag præsenteret af initiativtagerne Rotary Padborg-Kruså og Frøslevlejrens Efterskole, skriver initiativtagerne i en pressemeddelelse.

Skolerne der deltager er: Deutsche Nachschule Tingleff, Deutsche Schule Tingleff, Frøslevlejrens Efterskole, Lyreskovskolen og Tinglev Skole.

 

Bernadotte-aktionen:

I december 1944 kørte De Hvide Busser for første gang. Dengang blev danske fanger hentet hjem fra tyske KZ-lejre. Til december kører busserne igen. Denne gang med 250 skolebørn.

Efter lange og seje forhandlinger med tyskerne, får det danske udenrigsministerium i december 1944 lov til at hente syge danske politibetjente hjem fra KZ-lejren Buchenwald i Tyskland.

Det blev begyndelsen på en hjælpe-aktion, der er kendt som "De Hvide Busser" - eller Bernadotteaktionen.

Ialt blev over 17.000 mennesker på den måde hjulpet ud af dødslejrene.