100 meter tyskertunnel fundet i Varde

En dyb tunnel fra 2. verdenskrig, der blev brugt som bunker, er blevet fundet ved et tilfælde på Vardeegnens Efterskole.

- Vi har en smule skov rundt om skolen, og vi ved, at der rundt omkring er nogle rester og levn fra krigen. Og vi vidste, at der ligger en tunnel her, men vi har ikke kunnet finde den, fortæller Rasmus Andersen, der er forstander på Vardeegnens Efterskole, hvor man har fundet bunkeren til TV SYD.

Sidste år var man ved at fælde flere af skovens træer, og det var der, at man helt tilfældigt fandt frem til tunnelen.

- Vi havde nogle skovryddere ude i skoven. Og pludselig falder en af traktorenes hjul ned i et dybt hul. Der er tydeligvis luft under skovbunden, og det var der, vi fandt tunnelen. Man kan også tydeligt se nu, hvor der har været nedgang til tunellen, siger Rasmus Andersen.

Det er kendt, at tyskerne i området ved Gjellerup Skole under 2. verdenskrig etablerede en stilling som en del af tyskernes forsvarsmur. Og det er i den forbindelse, at tunnelen blev gravet med håndkraft af russiske straffefanger. Tunnelen blev brugt til at huse de vigtigste tyskere - heriblandt officererne. Derfor er der også både telefoner, kakkelovne, soverum og elektricitet i tunnelen.

Der er endnu ingen, der har været nede i tunnelen af hensyn til sikkerheden, da man frygter, at tunnelen styrter sammen. Indtil videre kan man derfor blot se hullet, som skovrydderen har lavet.