Video og galleri: Dronningens besøg i Aabenraa minut for minut

Regentparret Dronning og Prins Henrik kommer til Aabenraa fredag. Vi fulgte dem tæt hele dagen her på TV SYD. Gense de glade øjeblikke her.

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"62047","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

VIDEO: Regentparret er tilbage ved Kongeskibet Dannebrog, hvor de nu kan hvile sig nogle timer efter et langt program i Aabenraa. (Varighed: 1:15 min.)

16.36: Vi siger tak for i dag. Håber I har fulgt med og nydt det. Den direkte transmission på TV SYD+ slutter også nu. Kongeskibet forlader Aabenraa Havn kl. 21.30 med kurs mod København.

16.33: Krone 1 ankommer til Kongeskibet Dannebrog. Når hun og Prinsgemalen går ombord, har de tre timer til at hvile sig i, inden byens spidser dukker op til reception kl. 19.30. Se hele gæstelisten her.

16.25: Fra scenen afslører borgmester Thomas Andresen årets julehjertesmykke, og han overrækker det første eksemplar til Dronningen.

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"62044","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

VIDEO: 91-årige Helene von Qualen, 90 år overrakte Dronningen en buket blomster på Plejehjemmet Lergården. (Varighed: 0:38 min.)

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"62037","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

VIDEO: Kongeskibet Dannebrog bygget i tændstikker - hør hvordan. (Varighed: 0:32 min.)

16.15: Malene Bruhn læser sit eventyr op for regentparret på Storetorv.

15.57: Næste punkt på programmet er fælles afslutning for regentparret på Storetorv midt i Aabenraa. Her vil regentparret høre om "Et hjerte for alle". Det er en forening, der arbejder på at afskaffe "den fattige jul" i Aabenraa Kommune.

Foreningen har bygget en julehjerteby med miniaturehuse, der er tro kopier af eksisterende huse i Aabenraa.

15.42: Dronningen har forladt plejehjemmet Lergården igen.

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"62042","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

VIDEO: En lille purk kunne ikke mere. han måtte tage sig en lur, mens han ventede på Prins Henrik. (Varighed: 0:13 min.)

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"62040","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

VIDEO: Sådan præsenterer en sønderjyde et sønderjysk kaffebord. (Varighed: 0:31 min.)

15.38: Dronningen besøger plejehjemmet Lergården, som netop er udvidet med 43 nye boliger.

Dronningen møder plejehjemmets beboere og ser en af de nye boliger. Beboer Helene von Qualen, 90 år, overrækker Dronningen en buket blomster. Slesviske Musikkorps spiller under besøget.

15.25: Ventetiden er ovre. Prins Henrik ankommer til Kalvø og sønderjysk kaffebord. Han sidder i en vindblæst pavillon ved vandet og spiser kager.

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"62035","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

VIDEO: Så meget ved 5. klasses drenge om Dronningen. (Varighed: 0:32 min.)

15.11: Prinsgemalen ankommer snart til det maritime Kalvø. Der er folkefest med sønderjysk kaffebord under prinsgemalens besøg og srilankanske dansere. Øen ligger i bunden af Genner Bugt.

14.59: Dronningen ankommer til virksomheden Abena A/S kl. 14.51. Virksomheden ABENA producerer produkter inden for sundhed og pleje. Programmet er forsinket otte minutter.

En seer har sendt os dette på Facebook:

[cke_placeholder_embed:{"type":"embed","url":"https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206706660921166&set=o.13022159...","oembed":"0","caption":"%C2%A0","width":"100%"}]

 

14.14: Prins Henrik ankommer til mejeriet Naturmælk i Tinglev. Mejeriet blev stiftet i 1994 af sønderjyske landmænd. Landmændene ønskede at omlægge deres produktion til økologi og oprettede derfor Naturmælk som et traditionelt andelsmejeri.

14.13: Dronningen ankommer til Lyreskovskolen.

14.00: Dronningen forlader Folkehjem i Krone 1, der i øvrigt er en Daimler fra 1970 - indkøbt af Dronningens far Frederik den 9.. Prinsgemalen vinker farvel til hende. Han skal til mejeriet Naturmælk i Tinglev.
Næste stop er Lyreskovskolen, der ligger i Bov og samler tre tidligere skoler i Kruså, Padborg og Bov.
Dronningen besøger indskolingen og mellemtrinnet. Den nye skoles overbygningsafdeling har endvidere en sciencefløj udformet efter helt nye principper for undervisning i naturfag og inspireret af virksomheden Danfoss’ forlystelsespark Universe.

 

 

VIDEO: Har Dronningen tegnet dette i en alder af 9 år? Disse kunstværker hænger i parfumeriet Karger Beaty i Storegade i Aabenraa. (Varighed: 0:29 min.)

 

 

 

 

12.40: Frokost på Folkehjem.

12.33: Dronning Margrethe, prins Henrik og borgmester Thomas Andresen kommer ud på balkonen på Folkehjem.

12.27: Ankomst i karet til Folkehjem, hvor frokosten skal indtages. Frokosten finder sted i Kongesalen, som har en vis aura omkring sig. Det var her Kong Christian X tog hen efter at være reddet over grænsen ved Christiansfeld på sin hvide hest i 1920. Fra Kongesalens balkon, hvor regentparret også kommer ud, annoncerede rigsdagsmedlem H.P. Hanssen i 1918 en folkeafstemning, hvor de dansksindede nordslesvigere kunne stemme sig hjem til Danmark (Genforeningen 1920).

12.25: Regentparrets næste stop er Folkehjem - også kaldet Sønderjyllands forsamlingshus. Hele Aabenraas 5. klasser er inviteret til at skabe stemning for de kongelige.

12.08: Gardehusarerne rider rundt i byen i 20 minutters tid for at holde sig i gang. De vender retur til orgelbyggeriet for at hente regentparret og køre dem til Folkehjem.

11.57: Dronningen og Prinsgemalen er ankommet til orgelbyggeriet, der har ligget i byen siden 1830 - altså i 185 år. Direktør Claudia Zachariassen, der er 7. generation i virksomheden, viser rundt og fortæller. Prins Henrik er meget spørgende og interesseret.

 

 

VIDEO: Dronningen og Prinsgemalen kører gennem Aabenraa i åben karet. (Varighed: 0:42 min.)

 

 

 

 

11.40: Selvom de mørke skyer har lagt sig over Aabenraa, tager Regentparret fra Brundlund Slot i åben karet. Omkranset af gardehusarerne. Destination Marcussen & Søn Orgelbyggeri i Storegade i centrum af Aabenraa ca. et kilometer fra slottet.

11.33: Regentparret forlader Brundlund Slot. Nu skal der køres karet! Regentparret kørte ikke i karet i Vejle, selvom det var forholdsvis godt vejr. Det skyldtes, at det ikke er muligt at flytte gardehusarerne, heste og vogn fra Ebeltoft til Vejle på én dag. Derfor sprang kareten Vejle over for at være klar i Aabenraa.

11.13: Ankomst til Brundlund Slot, hvor Dronningen skal se på grænselandskunst. Blandt hovednavnene kan nævnes C.W. Eckersberg og Franciska Clausen, der begge stammede fra Aabenraa. Brundlund Slot rummer en af de største Eckersberg-samlinger uden for København.

 

 

VIDEO: Gardehusar forklarer om hesten og uniformen til TV SYD-reporter Louise Bendix Poulsen. (Varighed: 0:38 min.)

 

 

 

 

10.58: Kongeskibet Dannebrog er ude af Aabenraa Havn for at vende skuden, så Regentparret kan komme afsted i en fart i aften.

10.42: Gaven til Dronningen er en en skitstebog. Bogen er bundet ind i vævet stof i lyse sandfarvede nuancer. Omslaget er designet og vævet af væver Hanne Vedel fra Spindegården i Aabenraa, som Dronningen tidligere har arbejdet sammen med ved udsmykningen af Haderslev Domkirke. Prinsgemalen får en rummelpot. Rummelpotten er designet og fremstillet i ler af den lokale pottemager Vibeke Erlang Christensen.

10.41: Borgmester Thomas Andresen taler til Regentparret. i byrådssalen. Kongehuset har en særlig plads i sønderjydernes hjerter, siger han bl.a.

10.38: Ankomst til rådhuset. og tages imod af borgmester Thomas Andresen. Blomsterpigen er Lærke Stenderup-Jørgensen fra 3.a.

VIDEO: Lene Christensen ser Dannebrog og Dronningen for første gang. (Varighed: 0:38 min.)

 

 

 

 

10.32: Regentparret er gået fra borde igen og sætter sig ind i Krone 1, der skal køre dem til ind til Aabenraa Rådhus til den officielle modtagelse.

10.15: Dronningen og Prinsgemalen returnerer til Dannebrog for en kort stund.

10.00: Regentparret ankommer med Kongeskibet til Aabenraa. Der er mødt rigtigt mange mennesker op på havnen for at tage imod med smil og flag.

09.30: Aabenraa er sidste stop på Regentparrets sommertogt. Tirsdag var de i Ebeltoft, onsdag i Vejle og fredag i Aabenraa.

VIDEO: Kongeskibet Dannebrog ankommer til Aabenraa. (Varighed: 0:59 min.)

En læser har lagt følgende op på vores Facebookside: