Kobber-tyve sætter livet på spil

Skrotpriserne er blevet så høje at tyve sætter livet på spil for at få fingrene i bl.a. kobber. Banedanmark har fået kabler klippet over og stjålet.

Og flere andre virksomheder melder også om tyverier af det kostbare metal.

- Vi har haft flere nætter, hvor tyvene har været på spil, siger Torsten Schaefer, byggeleder ved Banedanmark. Bare de sidste 14 dage, har vi haft fem-seks nætter, hvor de har været ude. Der har været skader på flere overkørselsteder og nogle enklte gange på stationer.

25.000 Volt

Kablerne er jordkabler. Kablerne sørger for, vi ikke får stød, når vi rører andre strømførende genstande på banegården eller ved overkørselstederne, når de eldrevne tog kører forbi. Hvis man klipper dem over, når der er et tog i nærhenden risikerer man at få 25.000 Volt igennem sig.

20 kr. pr. ledning

Det er det kobberet i kablerne, tyvene går efter.

- Kablerne består af kobber, som er en meget god leder og kobberpriserne er for tiden desværre ret høje - 40 kr. pr. kg. En stump kabel på en meter indeholder cirka et halvt kilo kobber - altså for ca. 20 kr. Men det er åbenbart nok til nogen vil stjæle det, siger Torsten Schaefer.

Hver eneste dag

Det er ikke kun Banedanmark, som er plaget af kabeltyverier. Dagligt forsvinder kobber-kabeltromler og andet værdifuldt skrot fra virksomheder rundt om i landet.

- Stort set hver eneste dag er der et sted i politikredsen, der har været udsat for en eller anden form for skrottyveri - eller større tyveri, siger politiinspektør Preben Westh, Sønderborg, til TV SYD.