Æ synnejysk sproch bliver spredt til hele landet

Torsdag udgiver to venner fra Sønderborg en jule-cd. Sangene er på dansk og engelsk - og til koncerterne foregår al snak på sønderjysk.

Den sønderjyske duo ”Mark & Christoffer”, bestående af Mark Dixon og Christoffer Brodersen, spillede sammen i gymnasietiden. Det foregik på sønderjysk, og det gør det for det meste også den dag i dag.

Torsdag holdt de intimkoncert i Wohlenbergs vinforretning i Sønderborg – for at fejre udgivelsen af deres nye jule-cd.

Vinhandleren og musikerne er klar over, at koncerten på sønderjysk kan dele vandene. Men de glæder sig.

quote

Vi har faktisk oplevet, at folk i andre dele af landet, synes det er både charmerende og lidt eksotisk, når vi slår over i sønderjysk.

Christoffer Brodersen, guitarist og sanger, Mark & Christoffer

- Det er ganske udmærket. Det vil knække nogen, og der vil være nogle holdninger til det. Men er der nogen der kan, så er det de to knægte, siger vinhandler i Sønderborg, Jørgen Petersen, til TV SYD.

I 2011 blev Mark & Christoffer engageret til at spille en julekoncert i Kultursalen i Augustenborg. Til alles store begejstring blev koncerten udsolgt. En ny juletradition var skabt – for de efterfølgende år trak koncerten også fulde huse.

Duoen har fastholdt dét, det hele startede med: To guitarer og to sangstemmer.

Men hvad der startede som en tradition på Als, bevæger sig nu over Storebælt - og det sønderjyske sprog tages med hele vejen.

quote

Det vil knække nogen, og der vil være nogle holdninger til det. Men er der nogen der kan, så er det de to knægte.

Jørgen Petersen, Wohlenbergs vinforretning, Sønderborg

- I en tid, hvor mange af de gamle dialekter langsomt dør ud, synes vi, det er vigtigt at bevare kendskabet til det helt særegne ved sønderjysk. Og vi har faktisk oplevet, at folk i andre dele af landet, synes det er både charmerende og lidt eksotisk, når vi slår over i sønderjysk, fortæller Christoffer Brodersen.

De to musikanter skal spille i alt ni julekoncerter. Udover koncerter i Augustenborg, Sønderborg, Flensborg, Haderslev, Kolding og Fredericia, spiller de også i Herlev, Frederiksværk og Maribo.

Her kan du høre en velkendt engelsk julesang - på klingende sønderjysk. Læse mere om duoen, koncerterne og cd'en på Mark & Christoffers hjemmeside.

Hør den sønderjyske udgave af The Twelve Days of Christmas.
Video: Tais Tullin, TV SYD