Annika er skruk - lægger æg selvom Tommy endnu ikke er ankommet

Storkereden i Smedager har været beboet af hunstorken Annika siden søndag den 2. april. Hun venter på sin mage Tommy, men han er ingen steder at finde endnu.

Hunstorken Annika sidder fortsat mutters alene i reden i Smedager. Fire æg er det blevet til. Det ene har Annika smidt ud, mens de tre har fået lov at blive, men dem kommer der ikke mange nye storke fra. De er nemlig ikke befrugtede, da Annikas mage Tommy stadig ikke er hjemvendt fra vinterens Afrika ophold.

quote

Hvis ikke Tommy kommer tilbage skal Annika have fundet en ny mage. Først og fremmest skal hendes æg befrugtes. Dernæst skal der findes føde, og de ting skal helst falde på plads inden den 10. maj

Mogens Lange, storkene.dk

Selv landede Annika i Smedager søndag aften den 2. april og har siden ventet på Tommy som hun har været sammen med siden 2014. I værste tilfælde kan Tommy være omkommet på vejen tilbage til Danmark. Han kan være fløjet ind i en højspændingsledning eller en vindmølle, der er blandt de mere hyppige dødsårsager. Nogle storke dør desuden af udmattelse på vejen.

Mogens Lange, der er storkeekspert hos storkene.dk mener dog ikke, at der er grund til den helt store bekymring endnu:

 - Sidste år ankom Tommy først den 20. april, så det er ikke unormalt, at vi ikke kan se ham endnu, siger han.

Ifølge Mogens Lange kan det skyldes, at Tommy er fløjet længere sydpå end Annika. Hvis der har været bedre vilkår i eksempelvis Sydafrika, er han taget derned. Det kan være grunden til at han tager så meget længere tid om at komme hjem.

Indtil videre venter Annika tålmodigt, men det kan hun ikke blive ved med:

- Hvis ikke Tommy kommer tilbage skal Annika have fundet en ny mage. Først og fremmest skal hendes æg befrugtes. Dernæst skal der findes føde, og de ting skal helst falde på plads inden den 10. maj, hvor der bliver rift om føden. Hvis de kommer for sent i gang, dør ungerne højst sandsynligt af sult, fortæller Mogens Lange.

Tommy og Annika er begge øst trækkere, hvilket vil sige, at de flyver via Bosporusstrædet. Det kan ofte medføre, at de ankommer senere end såkaldte vest trækkere, der flyver via Gibraltar og ofte slår sig ned i Portugal og Spanien, hvis vejret tillader det.