Antallet af indbrud er næsten halveret

Nabohjælp, alarmer og tyverisikrede vinduer er nogle af forklaringerne på, at antallet af indbrud næsten er halveret på kort tid.

Micki Nielsen er en af dem, der med god grund, gør, hvad han kan for at holde tyvene for døren. For syv-otte år siden havde han nemlig indbrud mens han og familien var på ferie.

En indbrudstyv kastede en sten gennem vinduet. Men lyden fra det smadrede glas vækkede vej-fællesskabet i Esbjerg-forstaden.

- Politiet var her inden for meget kort tid og fangede ham inde i huset, siger Micki Nielsen til TV SYD.

De seneste fem år er antallet af indbrud i syd- og sønderjyske hjem faldet - ret markant endda - med 40 procent. En afgørende grund er, at vi er blevet bedre til at sikre os mod indbrud.

Efter indbruddet fik Micki Nielsen installeret tyverisikrede ruder, og familien er også blevet en del af Nabohjælp, hvor vej-fælleskabet hjælper med at passe på hinandens huse, når man f.eks. er på ferie.

Og det har ifølge Mickey Nielsen betydet, at han og de øvrige beboere føler sig meget tryggere end tidligere.

Netop bedre sikringer af døre og vinduer er en væsentlig årsag til det store fald i indbrud, lyder det fra Politiet - men vejfælleskabet har også stor indflydelse. 

- Nabohjælp gør, at der altid er nogen hjemme, siger Christian Østergård, der er specialkonsulent ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Trods det store fald  har Danmark stadig flere indbrud per indbygger end Sverige, Norge og Tyskland til sammen.

- Så længe der er indbrud, er vi ikke i mål. Vi vil gerne endnu længere ned. Derfor skal man sikre sin bolig og indgå i Nabohjælp, lyder opfordringen fra Christian Østergård.

Fordelingen efter husstande tilmeldt nabohjælp i kommunerne pr. 1000 indbyggere 

1. Sønderborg           63,3
2.  Haderslev              58,3
3.  Aabenraa               54,1
4.  Varde                       51,6
5.  Esbjerg                    46,0
6.  Vejen                        43,3
7. Tønder                      41,5
8.  Fanø                          26,3