Arkæolog om guldfund: Det mest enestående i vores tid

Mængden og kvaliteten af et smykkefund fra vikingetiden øst for Ribe skriver sig ind i historien - og bringer ny viden om stedet og tiden dengang.

Vikingeudgravningen mellem Fæsted og Harreby øst for Ribe overrasker vildt. Den vil blive skrevet ind i historiebøgerne som en af de største og vigtigste nogensinde.

Onsdag afslørede museumsleder Bo Ejstrud fra Museet på Sønderskov, at arkæologerne tirsdag fandt 155-160 smykker af guld, sølv og bly.

- Vi er ude af skalaen. Det giver ikke mening at sammenligne med andre fund. Men lad mig formulere det sådan her: Det er det mest enestående, vi nogensinde kommer til at opleve som arkæologer, siger en berørt museumsleder og arkæolog Bo Ejstrup til TV SYD.

quote

Det er det mest enestående, vi nogensinde kommer til at opleve som arkæologer.

 Bo Ejstrud, museumsleder, Sønderskov

Tirsdagens fund supplerer fundet på mere end et kilo guldsmykker, som udgravningen allerede har leveret fra vikingetiden omkring år 950. Det gør Fæsted-udgravningen til en af de største og mest betydningsfulde gennem alle tider. Og det løfter området vest for Sdr. Hygum op til et fuldstændigt centralt område i vikingetiden.

- Det har vi hidtil kun haft indikationer om. De er nu eftertrykkeligt bekræftet, fortæller museumslederen. 

Fundet ved Fæsted har bragt guldsmykker i store mængder og af meget høj kvalitet frem af jorden.
Fundet ved Fæsted har bragt guldsmykker i store mængder og af meget høj kvalitet frem af jorden.
Foto: Lars Grundvad,

Det er mængden af smykker og deres kunstneriske kvalitet, som gør dette fund enestående. Der er smykker med guldindfattede sten, små og store smykker med filigran, hængesmykker og klipguld, der en armring af guld, som vikingerne brugte som betalingsmiddel ved at klippe et passende stykke af.

- Vi er blæst fuldstændigt bagover. Vi har fundet nogle usædvanligt smukke smykker af meget høj kunstnerisk kvalitet. Vi er relativt glade, siger en underspillet museumsleder Bo Ejstrud og tilføjer:

- Vi er temmeligt overvældede.

Se et sammenklip af det store guldfund her.  I alt blev det til melllem 155 og 160 fund: 

I alt fandt arkæologerne mellem 155 og 160 stykker af guld, sølv og bly.

Det historisk store fund blev gjort på Helge Skov Jensens jord.

- Det er da interessant, at der har boet nogen her før os, sagde han til TV SYD's reporter onsdag, da arkæologerne offentliggjorde det store fund, som de har holdt hemmeligt siden tirsdag.

- Det er fantastisk med sådan en oplevelse. Det havde vi ikke regnet med, sagde Helge Skov Jensen og tilføjede, at det nu bliver lige så interessant at se nærmere på de aftegninger efter stolpepælene i jorden, som arkæologerne skal i gang med.

 - Bare de ikke roder for meget i jorden, tilføjede han med et smil. Hør klippet med Helge SKov Jensen her: 

Det store guldfund fandt sted på Helge Skov Jensens jord.