Beboere i søster-byer: Grusgrav vil splitte os

Beboerne i Viuf og Alminde er trætte af Regionens planer om at grave grus midt mellem de to byer.

Borgere i byerne Alminde og Viuf er godt trætte af Region Syddanmarks planer om at grave grus på et område, midt mellem de to byer, der over årene nærmest er vokset sammen.

- Selvom det er to byer med to postnumre, så er det et lokalsamfund, og derfor er vi rigtig kede af, at man vil grave to store huller lige midt imellem, siger Karen Skjøtt Johansen, der er repræsentant for arbejdsgruppen "Nej tak til grusgrav" til TV SYD.

Arbejdsgruppen har samlet 696 underskrifter ind i lokalområdet for at stoppe Regionens planer. Og det er ikke kun fordi de to nabo-byer bliver delt af grusgraven, at byernes indbyggere er bekymrede. Også den tunge trafik en grusgrav vil føre med sig, får beboerne til at protestere.

- Her er jo både cyklister, løbere, barnevogne - vi bliver alle sammen berørte af det her, siger Jacob Skriver til TV SYD. Han bor i Viuf, klods op af den mark, hvor Region Syddanmark planlægger at etablere en grusgrav.

- Der er så mange andre steder, hvor der er færre mennesker, så at det skal være lige her, det står vi helt uforstående overfor, siger Jacob Skriver.

Han og de øvrige beboere i de to byer får opbakning af politikerne i Kolding Byråd. Her er alle 25 medlemmer af byrådet imod Region Syddanmarks planer.

- Vi har allerede usikre veje, og dem ønsker vi ikke at få flere af herude. Regionen bliver nødt til at lytte til det her, siger Ole Alsted, byrådsmedlem for Venstre i Kolding Byråd til TV SYD.

Viuf og Alminde er ikke de eneste steder, hvor Regionen planlægger grusgrave. Hele 25 steder i Syd- og Sønderjylland er udpeget i Regionens Råstofplan, der har været i høring siden foråret. Nu er høringsperioden slut, og beboerne i Viuf og Alminde kan bare håbe, at Regionen lytter til deres protester. Den endelige beslutning om, hvor i Regionen der i fremtiden skal graves grus, træffer Regionsrådet i slutningen af året.