Biolog efter udslip af regnbueørreder: Tag ud og fisk

80.000 regnbueørreder er sluppet ud i Lillebælt, efter et fragtskib kolliderede med et havbrug. Nu opfordres lystfiskere til at afhjælpe problemet.

Lige nu svømmer der for ni millioner kroner regnbueørreder rundt i det danske farvand.

I går kolliderede et fragtskib med et havbrug ud for Assens og dermed slap 80.000 regnbueørreder fri. Om få dage vil nogle af fiskene være at finde i syd- og sønderjyske vandløb.

- Alle vandløb fra Vejle og Kolding fjorde og helt ned til grænsen er i farezonen for at blive invaderet af regnbueørreder, siger biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Manniche Ebert, til TV SYD.

quote

Jeg vil opfordre lystfiskere til at tage og ud og fange fiskene. Tag ud i vandløbene de næste 14 dage og se om man kan fange nogle fisk.

Kaare Manniche Ebert, biolog, Danmarks Sportsfiskerforbund

De mange regnbueørreder er en trussel mod de lokale havørreder.

- Konsekvensen kan blive i nogle vandløb, at regnbueørredernes vil ødelægge havørredernes gydning. De vil æde de vilde ørreder. Så det kan blive en katastrofe i nogle få vandløb, forklarer biologen.

Derfor opfordrer sportsfiskerne opfordrer nu alle til at tage på fisketur til Lillebælt.

- Jeg vil opfordre lystfiskere til at tage og ud og fange fiskene. Tag ud i vandløbene de næste 14 dage og se om man kan fange nogle fisk. Garnfiskere skal ikke prøve at fange regnbueørrederne. De risikerer at få de vilde ørreder som bifangst. 

Men det er med blandede følelser, at regnbueørrederne nu gør deres indtog.

- Man kan få sjove fangster af nogle store, fede regnbueørreder. Men omvendt gør faren for den negative påvirkning af miljøet os noget bekymrede. Vi er ikke jublende glade – snarere tværtimod, slutter Kaare Manniche Ebert.

Det er firmaet SnaptunFisk Export, der ejer havbruget.