Byrådsmedlem føler sig vildledt af DONG i spildevandssag

DONG vil udlede renset spildevand i Skærbæk og videre ud i Kolding Fjord. Men byrådsmedlem for SF, Marianne Thomsen, mener at energigiganten ikke har spillet med helt åbne kort.

Torsdag kunne TV SYD fortælle, at Dong vil udlede renset spildevand med tungmetaller i vandet ved Skærbæk, og derfra videre ud i Kolding Fjord.

Både byrådet i Fredericia og Miljøstyrelsen har sagt god for planerne. Det betyder, at DONG er klar til at koble sig af det offentlige net og dermed undlade at sende spildevandet nordpå til det offentlige anlæg Fredericia Spildevand.

Men Marianne Thomsen fra SF i Fredericia Byråd frygter, der er taget en beslutning på et forkert grundlag. Hun føler at DONG har vildledt byrådet, da de søgte om at træde ud af den offentlige spildevandsordning. Det mener hun, de gjorde for at kunne lede spildevand, der indeholder tungmetaller, direkte ud i Skærbæk, Gudsø Vig og Kolding Fjord.

quote

Der er ikke noget spildevand at sende ind til Fredericia, som ikke er lige så godt renset, som det, de vil sende ud her. Det har de bare ikke sagt.

Marianne Thomsen, byrådsmedlem, SF, Fredericia Byråd

- De har brugt en argumentation, der ikke er helt præcis. Enten så kan DONG rense spildevandet og lukke det ud her - eller rense det mindre godt og sende det ind til Fredericia, siger Marianne Thomsen til TV SYD.

Marianne Thomsen mener dog, at DONG har udeladt en vigtig detalje.

- Der er ikke noget spildevand at sende ind til Fredericia, som ikke er lige så godt renset, som det, de vil sende ud her. Det har de bare ikke sagt, understreger SF’eren.

DONG havde nemlig allerede bygget deres spritnye rensningsanlæg ved Skærbæk, da de ansøgte Fredericia Byråd om at blive frakoblet det offentlige system ved Fredericia Spildevand med henblik på at udlede spildevandet direkte i naturen, der også kaldes recipient.

- DONG havde jo bygget det under alle omstændigheder, fordi det er en del af det anlæg, der gør, at DONG kan få en meget større varmeudnyttelse af røgen i deres flisforbrænding.

Ifølge Marianne Thomsen er det derfor en økonomisk gevinst for DONG. 

En mail sendt fra DONG til Miljøstyrelsen i december bekræfter, at "Uanset om vandet skal ledes til kloak eller recipient, skulle der etableres rensningsanlæg på Skærbækværket."

Derudover skulle DONG betale for at udlede spildevandet til det offentlige. Ifølge Miljøstyrelsens midlertidige godkendelse har de fremlagt materiale, der siger, at Fredericia Spildevand ikke ville kunne håndtere den øgede mængde vand.

- Det har været en del af argumentationen, at Fredericia Spildevand ikke kan håndtere de her mængder, og det er ikke korrekt, siger Marianne Thomsen.

Det bekræfter direktør ved Fredericia Spildevand, Søren Hjortsø Kristensen, i en mail til Fredericia Kommune.

TV SYD har derfor spurgt produktionsdirektøren hos DONG, om spildevandet skulle renses lige effektivt, uanset hvor vandet blev ledt ud.

quote

Det rensningsanlæg er blevet bygget på forventet efterbevilling og med henblik på at opnå den tilladelse.

Ole Thomsen, produktionsdirektør, DONG

- Nej, det skulle det ikke. I givet fald, at vi ville have valgt Fredericia Spildevand som løsning, så ville vi have bygget et rensningsanlæg, som levede op til lempeligere krav, end det anlæg vi i dag har bygget, siger produktionsdirektør Ole Thomsen til TV SYD, og fortsætter:

- Det rensningsanlæg er blevet bygget på forventet efterbevilling og med henblik på at opnå den tilladelse. ja, vi har bygget anlægget inden vi fik den endelige tilladelse.

Uanset hvad, håber Marianne Thomsen fra byrådet i Fredericia, at Miljøstyrelsen overvejer tilladelsen til DONG en ekstra gang. 

Miljøstyrelsen regner med at træffe afgørelse senere i januar.