Dansk parti er i fokus efter tysk valggyser

Merkels CDU klarer sig bedre end ventet ved nordtysk valg, hvor Sydslesvigsk Vælgerforening mister et mandat.

Vælgerne i Slesvig-Holsten må vente med at finde ud af, hvem der skal lede deres nordtyske delstat i fremtiden. Søndagens valgaften har nemlig udviklet sig til en gyser uden nogen klar vinder.

Det konservative CDU og det socialdemokratiske SPD står til at blive lige store i landdagen i Kiel med hver 22 mandater, viser prognoserne fra tv-stationerne ARD og ZDF sent søndag aften.

Dermed har forbundskansler Angela Merkels parti klaret sig langt bedre end ventet.

Det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening, er gået et mandat tilbage til tre til trods for, at partiet med 4,5 procent har fået 0,3 procentpoint flere stemmer.

Fritaget for spærregrænsen

Som mindretalsparti er SSV fritaget for spærregrænsen på fem procent, og danskerne er nu klar til for første gang gå med i en regering.

Sammen med de 10 mandater, som De Grønne står til, vil SPD og SSV nemlig lige akkurat opnå én stemmes flertal i den nyvalgte landdag i Kiel.

Den kommer for første gang til at tælle hele seks partier.

CDU's liberale regeringspartner, FDP, har nemlig efter smæk ved andre, nylige delstatsvalg klaret skærene med hele seks mandater, mens det fremadstormende protestparti, Piraterne, for første gang er på tinge med ligeledes seks mandater.

CDU bejler nu til SPD om at danne en stor koalition, og Merkels parti har i valgkampen kraftigt advaret imod at lade de dansksindede komme med i regering.

Sydslesvigsk Vælgerforenings gruppeformand, Anke Spoorendonk, håber dog stadig, at det kommer til et regeringsskifte i Kiel, da CDU har skåret tilskuddene til de danske skoler, som nu modsat de tyske skoler i delstaten kun modtager 85 procent i støtte.

- Et mandats flertal er et mandats flertal. Vores treer-samarbejde står, siger SPD's spidskandidat, Kiels borgmester Torsten Albig, ifølge nyhedsbureauet dpa.

CDU's spidskandidat, Jost de Jager, presser dog på for en stabil regeringskoalition, men har åbenbart lagt den aggressive retorik fra valgkampen på hylden.

Sådan lyder vurderingen fra Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, som fordeler Folketingets tilskud til mindretallet syd for grænsen.

- Nok faldt der hårde ord i valgkampen, men nu er valgkampsretorikken lagt på hylden. Der, håber jeg, den bliver, uanset hvordan regeringsforhandlingerne falder ud, siger socialdemokraten, der deltager som dansk observatør i valgaftenen i Kiel.