Det tyske mindretal fejrer 70-året for ny start efter besættelsen

Det tyske mindretal i Sønderjylland markerer mandag aften i Aabenraa, at der er 70 år siden, at deres organisation Bund Deutscher Nordschleswiger blev dannet.

Den 22. november 1945 grundlagde det tyske mindretal i skyggen af 2. verdenskrigs og besættelsens ophør en ny organisation for mindretallets aktiviteter, nemlig Bund Deutscher Nordschleswiger.

Det markerer det tyske mindretal i aften i Aabenraa ved en sammenkomst i Haus Nordschleswig.

Formanden for Bund Deutscher Nordschleswiger, Hinrich Jürgensen, holder festtalen, hvor han både ser tilbage på den vanskelige start i en efterkrigstid, hvor mange sår skulle heles og frem til nu, hvor danske og tyske lever sammen i grænselandet i stor fordragelighed.

- Vi oplever stor opbakning og har også stigende børnetal, hvad betyder flere børn i de tyske børnehaver og skoler og gymnasiet, siger siger Hinrich Jürgensen.  Så længe vores medlemmer er aktive deltagere i de forskellige foreninger, er der også et levende tysk mindretal, siger Hinrich Jürgensen.

NDR, den nordtyske regionale radio-og tv-station, har lavet denne om tale af Bund Deutscher Nordschleswiger gennem 70 år.